16 utilaje, în acţiune pentru deszăpezirea municipiului Târgu-Jiu

511

Angajaţii societăţii Edilitara Public SA, care se ocupă de activitatea de deszăpezire a municipiului Târgu-Jiu, au acţionat încă de duminică noaptea pe principalele artere ale oraşului pentru înlăturarea zăpezii şi asigurarea unui trafic în condiţii de siguranţă.

Zăpada căzută la Târgu-Jiu duminica noapte şi ieri i-au scos pe drumuri pe angajaţii Edilitara Public SA. Aceştia au intervenit cu 16 utilaje din dotare pentru a degaja străzile din oraş şi din localităţile componente. S-a acţionat şi cu 300 de tone de material antiderapant, inclusiv cu clorură de calciu pentru trotuare şi zona centrală pietonală.
“În municipiul Târgu-Jiu, angajaţii Edilitara au intervenit cu toate cele 16 utilaje din dotare, se circulă bine şi vor continua să intervină având în vedere condiţiile meteorologice. Facem apel la cetăţeni ca în momentul în care degajează zăpada de pe porţiunile care le revin să o depoziteze pe spaţiul verde şi nu în stradă, îngreunând astfel traficul rutier”, a declarat Lavinia Petriţa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Sute de km de deszăpezit
Conform directorului Edilitara Public SA, angajaţii societăţii au de acoperit aproximativ 900 de kilometri de străzi din oraş şi din localităţile componente municipiului, precum şi trotuarele aferente: “Asigurăm toţi cetăţenii din Târgu-Jiu că aşa cum am făcut până acum faţă fenomenelor neplăcute provocate de iarnă o să facem şi acum. Avem o reţea de drumuri de peste 300 kilometri pe care trebuie să îi acoperim, avem un număr de kilometri de trotuare pe care cu muncitorii facem ca şi căile pietonale să fie practicabile, avem toate parcurile, în mod special Parcul Central şi Parcul de la Coloană unde îndepărtăm zăpada de pe alei, degajăm şi în pieţe. Suntem pregătiţi, asigurăm cetăţenii că le stăm la dispoziţie şi că vom trece cu bine perioada de iarnă”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul SC Edilitara Public SA.

Buget de 2 milioane de lei
Pentru lucrările de deszăpezire din sezonul de iarnă 2015-2016, Primăria Târgu-Jiu a pus la bătaie un buget de 2 milioane de lei. Tarifele activităţii de deszăpezire se aplică pentru prestaţiile privind curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau îngheţ. Astfel, tarifele pentru următoarele activităţi sunt: pentru deszăpezire – varianta aşteptare – 291.464,47 lei/lună, pentru manopera muncitorului ce execută deszăpezirea va fi 15,91 lei/oră, pentru încărcat şi transportat zăpada cu autobasculanta – 14,97 lei/mc, pentru împrăştiat material antiderapant cu sare şi nisip pe 1.000 mp – 18,15 lei. De asemenea, pentru împrăştierea de material antiderapant pe 1.000 mp cu clorură de calciu lichidă, se plăteşte suma de 7,13 lei, iar pentru împrăştierea manuală a clorurii solide tariful va fi de 12,13 lei/1.000 mp. Şi pentru curăţarea manuală a zăpezii afânate, pentru 100 mp se achită suma de 31,63 lei, iar pentru aceeaşi suprafaţă, dar care are zăpadă îmbibată cu apă, costurile pentru curăţarea manuală sunt de 49,51 lei, fiind plătit şi preţul de 66,40 lei pentru curăţarea manuală a 100 mp de zăpadă îngheţată.

O nouă informare ANM!
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis în cursul dimineţii de ieri o nouă informare meteo de ninsori şi polei. Potrivit ANM, de aseară de la ora 18.00 şi până astăzi la prânz, se vor semnala ninsori, precipitaţii mixte şi depuneri de polei. Informarea meteo este valabilă pentru toată ţara. Aria ninsorilor va fi din nou în extindere şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Acestea vor fi în general slabe cantitativ, iar în Oltenia şi Muntenia stratul de zăpadă nou depus va mai putea atinge pe arii restrânse 10 cm. Precipitaţiile, în general slabe cantitativ, se vor semnala şi în următoarele zile, dar acestea vor fi mixte favorizând formarea poleiului, în special în regiunile sudice.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here