2.076 de agricultori gorjeni şi-au depus cererile unice de plată, la APIA Gorj

633

Peste 2.000 din numărul total de 18.509 fermieri aşteptaţi să depună Cererea Unică de Plată pentru anul 2018 s-au prezentat în centrele locale şi centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, de la 1 martie, termenul de începere a campaniei din acest an.

2.076 de fermieri gorjeni şi-au depus deja Cererea Unică de Plată aferentă campaniei 2018. Potrivit lui Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj, în campania 2018 sunt aşteptaţi peste 18.000 de fermieri din judeţ să solicite sprijinul pe suprafaţă. “De la 1 martie şi până la 14 martie erau programaţi să-şi depună Cererile Unice de Plată un număr de 2.701 fermieri, însă s-au prezentat 2.076 dintre aceştia, ceea ce reprezintă un procent de 76,86%. Suprafaţa totală pentru care a fost solicitat sprijinul de cei 2.076 de fermieri care au depus cererea este de 5.308,23 de hectare. În total, în campania 2018, aşteptăm un număr de 18.509 fermieri să îşi depună Cererile Unice de Plată, ce pot fi depuse atât la Centrul Judeţean din municipiul Târgu-Jiu, cât şi la centrele locale din judeţ”, a declarat directorul adjunct al instituţiei judeţene.

15 mai, termenul limită!
În conformitate cu Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 15/17.01.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul MADR şi al APIA, Cererile Unice de Plată se depun în intervalul 1 martie – 15 mai 2018 la Centrul judeţean ori la cele locale ale APIA Gorj. Solicitările pot fi depuse şi după această dată, în termen de 25 de zile calendaristice, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul în cazul în care cererea unică de plată ar fi fost depusă până la 15 mai. Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. În cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la Centrul Judeţean APIA Gorj, iar în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol cererile se depun la centrele locale din judeţ, respectiv: Novaci, Târgu-Jiu, Motru, Turceni, Târgu- Cărbuneşti şi Hurezani. Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here