20 de tone de miere din stupăritul pastoral au ajuns la ACA Gorj

811

Asociaţia Crescătorilor de Albine (ACA), sucursala Gorj, a colectat până la ora actuală între 15-20 de tone de miere, provenită de la apicultorii de la nivelul judeţului, care au ales stupăritul pastoral. Aceştia au fost nevoiţi să practice această metodă deoarece în judeţ, din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, nu reuşeau să obţină rezultate.

Pentru a obţine mierea bio, majoritatea apicultorilor de la nivelul judeţului Gorj au ales stupăritul pastoral. Un alt motiv îl reprezintă dorinţa de a realiza producţii mari de miere, acest lucru neputând fi realizat din cauza condiţiilor meteo care au compromis floarea de salcâm. “Apicultorii din Gorj au fost nevoiţi să facă stupărit pastoral în alte judeţe deoarece aici nu au fost condiţii să obţină rezultate. Din stupăritul pastoral la asociaţie, la ora actuală, au ajuns între 15-20 de tone de miere, provenite de la rapiţă şi floarea soarelui, culturi care la noi în judeţ nu se cultivă, 15 tone au ajuns deja la combinatul apicol.
Combinatul apicol, prin noi, achiziţionează miere ca alte societăţi de profil. Cei care aleg să o aducă la noi primesc 12 lei pe un kg de miere polifloră. Preţul a crescut spre deosebire de anul trecut când era 7-8 lei, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, miere puţină, preţ mai mare”, a precizat Gheorghe Mitrescu, vicepreşedintele ACA Gorj şi directorul S.C. Apicola SRL.

Familiile de albine au avut de suferit
Asociaţia Crescătorilor de Albine, sucursala Gorj, numără la ora actuală 1200 de apicultori, plătitori de taxă. “Este unul din anii cei mai răi în ceea ce priveşte producţia de miere de albine la nivelul judeţului Gorj. Salcâmul a fost compromis, teiul foarte slab, prin urmare familiile de albine au avut de suferit din cauza schimbărilor bruşte de temperatură”, a precizat Adrian Cernitoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, sucursala Gorj.
În alte judeţe vremea a fost prielnică, din Dolj, Olt şi Teleorman, sute de tone de miere au fost preluate de către combinatul apicol.

Ajutor pentru apicultori, de la Minister
Pentru diminuarea, cât de cât, a pagubelor însemnate înregistrate din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, manifestate în perioada mai – iulie 2014, apicultorii vor beneficia de un ajutor financiar din partea statului. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, acest ajutor va fi în cuantum de până la 50 la sută din cheltuielile efectuate de apicultori cu achiziţia hranei necesare menţinerii în viaţă a efectivului familiilor de albine. Mai exact, statul urmează a acorda maximum 4 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii şi, respectiv, cel mult 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii. Valoarea totală a acestui ajutor financiar este de 4,131 milioane de lei, iar beneficiarii îndreptăţiţi urmează să-şi primească despăgubirile începând cu data de 1 noiembrie 2014.

Preţul mierii, mai mare cu 10-15 procente
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, a declarat că, din cauza secetei prelungite şi a ploilor excesive, producţia de miere din acest an s-a redus aproape la jumătate, fapt pentru care preţul de vânzare a acesteia a crescut deja cu 10-15 procente. “În sudul ţării a plouat în perioada de înflorire a salcâmului, iar în aceste condiţii, la nivel naţional am obţinut doar 30 la sută din producţia medie anuală estimată. Concret, în jur de 1.000 – 1.500 de tone, dintr-o producţie anuală de 4.000 – 5.000 tone de miere de salcâm. Apoi, întrucât în aproape toată ţara ploile au fost generalizate, am realizat doar 30-35 la sută din producţia de miere de tei estimată, respectiv 45-60 la sută din mierea de floarea-soarelui. Numai în Lunca Dunării am obţinut o producţie de miere aproape de cea prognozată”. Preşedintele Ioan Fetea a adăugat că acest ajutor financiar avut în vedere de Ministerul Agriculturii este absolut necesar în vederea completării rezervelor de hrană pentru albine pe timpul iernii, astfel încât “să nu avem surprize că, în primăvară, ne mor de foame familiile de albine”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here