2000 de fermieri, verificaţi de inspectorii APIA Gorj

666

Inspectorii din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) desfăşoară în această perioadă, controlul la faţa locului în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru campania 2014. Aproximativ 2000 de fermieri de la nivelul judeţului au fost verificaţi în cadrul acestor controale.

Reprezentanţii APIA Gorj realizează în această perioadă o serie de verificări la fermierii de pe raza judeţului, care au depus cereri în cadrul SAPS 2014. ”În prezent se lucrează cu 15 echipe de control, iar numărul lor va creşte în zilele următoare la 18, din care: 7 echipe de control constituite din inspectori din cadrul Centrului judeţean APIA Gorj iar 11 echipe din Centrele judeţene Teleorman, Olt, Dolj şi Vâlcea din cadrul euroregiunii. Controlul clasic pe teren presupune inspectarea fermelor selectate pentru verificare şi realizarea următoarelor acţiuni: Verificarea tipului culturii/culturilor de pe o anumită parcelă agricolă inclusă în solicitarea de plăţi directe; Identificarea limitelor culturii sau a limitei terenului agricol şi măsurarea suprafeţelor eligibile ale parcelelor agricole; Verificarea aspectului potrivit căruia parcela este utilizată în scopuri agricole. De asemenea, verificarea respectării condiţiilor de ecocondiţionalitate şi evaluarea condiţiile de înfiinţare a culturilor. Se măsoară suprafeţele ce nu sunt eligibile SAPS în cadrul parcelei agricole, dar şi cerinţele de agromediu”, a precizat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Parcursul verificărilor
untitledTot în cadrul verificărilor, potrivit conducerii APIA Gorj, se realizează obligatoriu o schiţă pentru fiecare parcelă măsurată. De asemenea, se execută fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului şi se completează un raport de control pe suport de hârtie. Ecocondiţionalitatea cuprinde trei arii: bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) şi cerinţele minime privind utilizarea îngrăşămintelor şi a produselor fitosanitare. Potrivit art. 6 (1) al Regulamentului CE nr. 73/2009, „Statele membre se asigură că toate terenurile agricole, în special cele care nu mai sunt exploatate în scopul producţiei, sunt menţinute în bune condiţii agricole şi de mediu. Statele membre definesc, la nivel naţional sau regional, cerinţele minime pentru bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), în baza cadrului stabilit în Anexa III, ţinând seama de caracteristicile zonelor în cauză, în special de condiţiile pedologice şi climatice, de tipurile de exploataţii existente, de gradul de utilizare a terenurilor în cauză, de rotaţia culturilor, de practicile agricole şi de structura exploataţiilor”. Cerinţele legale în materie de gestionare (SMR), cuprinse în Anexa II din Regulamentul CE 73/2009, potrivit art. 5 (1) al aceluiaşi regulament, sunt transpuse în legislaţia naţională prin Ordinul MADR/MMP/ANSVSA nr. 187/2155/42 din 2011 pentru aprobarea cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul şi identificarea şi înregistrarea animalelor, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România.
Cerinţele minime privind utilizarea îngrăşămintelor şi a produselor fitosanitare ce trebuie respectate de fermierii care solicită plăţi de agromediu, conform prevederilor art. 19, alin.1 din Regulamentul (CE) nr. 65/2011 şi ale art. 39, alin.3 din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, au fost stabilite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, versiunea consolidată decembrie 2012.

Angajamente asumate
Plăţile de agro-mediu (A.M.) vor fi acordate fermierilor care şi-au  asumat şi respectă, în mod voluntar, angajamente de agro-mediu, conform cărora vor respecta bunele condiţii agricole şi de mediu, cerinţele minime pe suprafaţa întregii exploataţii şi cerinţele specifice aferente unuia sau mai multe  pachete disponibile pentru care aplica pe suprafaţa pe care solicita sprijinul, pentru o perioadă de 5 ani sau 6 ani de la data semnării angajamentului, în condiţiile extinderii angajamentului si pentru campania 2014. Suprafaţa solicitată în cererea de plată pentru măsura 214 Plăţi pe agro-mediu pentru pachetele P1, P2 şi P4, obligatoriu trebuie să fie aceeaşi pentru toată perioada de 5 ani (6 ani), respectiv aceleaşi parcele situate în aceleaşi blocuri fizice (judeţ – localitate – cod sirsup – nr. bloc fizic – nr. parcelă – categorie de folosinţă – suprafaţă).  Aplicanţii pentru pachetul P4 (culturi verzi) pot schimba anual suprafaţa pentru care aplică acest pachet cu alte suprafeţe localizate în cadrul aceleiaşi ferme, dar cu condiţia menţinerii valorii de suprafaţă declarată în primul an de angajament.

Obligaţii pentru fermieri
Fermierul are obligaţia de a completa şi semna în caietul de agromediu declaraţia privind respectarea cerinţelor minime pe toată suprafaţa exploataţiei, pe toata durata celor cinci/şase ani de la data semnării angajamentului şi că va completa şi actualiza cu date reale caietul de agromediu. În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafaţă devine neeligibilă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here