6.000 de hectare de terenuri din Gorj, afectate de secetă

753

Seceta din perioada aprilie-septembrie a făcut ravagii în judeţul nostru. Agricultorii ale căror culturi ori terenuri au fost afectate de secetă ar putea depune cereri de acordare a ajutorului la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj până la data de 30 noiembrie.

Potrivit ultimelor date venite de la Direcţia pentru Agricultură Gorj, lipsa precipitaţiilor din vară au afectat aproximativ 6.000 de hectare de terenuri. “Din cele circa 6.000 de hectare, avem afectate de secetă peste 5.000 de hectare de porumb, 162 de hectare de culturi de floarea soarelui, 42 hectare de soia, 195 hectare de lucernă şi 275 hectare de păşune. Din cele 70 de primării din judeţ, doar 40 au trimis situaţiile centralizatoare, iar noi deja am trimis întreaga situaţie la Bucureşti, la Ministerul Agriculturii. Conform estimărilor, ar trebui să primească despăgubiri un număr de 4.664 de agricultori din judeţul nostru ale căror culturi au fost afectate. La porumb, cea mai afectată zonă este cea din sudul judeţului. Pe localităţi unde paguba a fost mai mare, avem 775 hectare de porumb la Ţînţăreni, 654 la Cruşeţ şi 536 la Turburea. La floarea soarelui, sunt 65 hectare la Brăneşti şi 53 la Ţînţăreni. În ceea ce priveşte culturile de soia, avem afectate de secetă 40 de hectare la Vladimir”, a declarat Dan Tănăsescu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

Termen de solicitare, 30 noiembrie
În cursul acestei săptămâni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat un proiect de ordonanţă de urgenţă, aflat timp de zece zile în dezbatere publică, pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie – septembrie 2015. Conform proiectului, pentru a fi eligibili schemei de ajutor de stat beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative: să deţină proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și 20 octombrie 2015, conform legislației pentru situațiile de urgență, asumat de semnatari și în care să fie înscrise cel puțin informaţii privind cultura, suprafaţă calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30%; să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015. Se acordă plăți compensatorii pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, pășuni și fânețe.
Beneficiarii ale căror culturi au fost afectate de fenomenul meteorologic de secetă severă şi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate vor depune la APIA, până la data de 30 noiembrie 2015, o cerere de acordare a ajutorului, însoţită de mai multe documente. Dacă proiectul de ordonanţă de urgenţă va fi avizat de Guvern, APIA va vira despăgubirile agricultorilor ale căror culturi au fost afectate de seceta severă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here