8000 de fermieri aşteaptă banii de la Guvern

440

La începutul lunii noiembrie, agricultorii care au depus cererile pentru ajutorul de minimis îşi vor primi banii. Anul acesta, Guvernul a decis să acorde sprijin fermierilor ale căror culturi au suferit din cauza lipsei ploilor. În judeţul Gorj aproximativ 8000 de fermieri au depus cereri în acest sens la Direcţia Agricolă şi la APIA pentru a beneficia de acest sprijin financiar.

Începând de la 1 noiembrie, solicitanţii îşi vor primi banii într-o singură tranşă. Este vorba de 100 de lei pe hectar, pe o suprafaţă de maxim 10 hectare. Beneficiarii acestui sprijin trebuie să îşi asume şi anumite responsabilităţi. Potrivit Ministerului Agriculturii, fermierii sunt obligaţi să exploateze suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză, pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care a fost acordat sprijinul financiar. Pentru ajutorul de minimis s-au înregistrat un număr de 7720 de cereri, dintre care peste 600 au fost solicitări din partea unor fermieri care domiciliază în judeţele vecine. “Dintr-un număr de 7.720 de cereri, 625 de cetăţeni domiciliaţi în oraşele învecinate judeţului nostru: Filiaşi, Drobeta Turnu – Severin, Petroşani, Vulcan, Râmnicu-Vâlcea, precum şi în municipiul Bucureşti. Majoritatea au solicitat despăgubiri pentru suprafeţele de teren deţinute în special în zona de sud a judeţului”, a declarat Dan Tănăsescu, director interimar al Direcţiei Agricole Gorj.
Printre localităţile cu cele mai multe cereri depuse pentru acordarea sprijinului, amintim: Turceni 382 cereri, Turburea 377 cereri, Băleşti 374 cereri, Ţânţăreni 373 cereri, Borăscu 354 cereri, Bolboşi 319 cereri, favorizate şi de suprafeţele arabile mai mari. Un număr redus de cereri s-a înregistrat în comunele din zona montană, acolo unde predomină terenurile cu fâneţe, păşuni şi pomi fructiferi.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here