Activităţi de cercetare, la Spitalul de Pneumoftiziologie

548

La Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu se implementează un proiect de cercetare ştiinţifică finanţat din fonduri europene. O parte din echipa de specialişti, în frunte cu coordonatorul ştiinţific, Dr Reinout Van Crevel, din Olanda, a început să lucreze în laboratorul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Proiectul de cercetare, TANDEM, în care este implicat Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, beneficiază de contribuţia Comisiei Europene în valoare de  5.998.496 Euro; cheltuieli totale prevăzute sunt de 7.872.461 Euro, sumă care se împarte la cei 12 parteneri. Durata proiectului este de 48 luni, el începând la 1 februarie 2013 şi urmând a se finaliza la 31 ianuarie 2017. Prin acest proiect, specialiştii îşi propun să înveţe metodele de diagnosticare a diabetului în spitalele de TBC şi a tuberculozei în spitalele unde se tratează diabetul, dar şi cum să se optimizeze tratamentul pacienţilor care au diabet şi tuberculoză.
După vizita făcută la Spitalul de Pneumoftiziologie de către partenerii străini, anul trecut, în cursul acestei săptămâni au început activităţile în laborator. „Colega noastră, care a venit recent din Olanda, Anca Riza, este în laborator şi lucrează pentru a obţine probele pe care le va cultiva ulterior. În plus, am venit acum, aici, pentru a pune la punct ultimele detalii despre felul cum vom lucra şi cu dispensarul TBC, având programată şi o întâlnire cu medicii de acolo. Purtăm discuţii cu clinicienii, cu cei din laborator şi cei de la dispensar, alături de noi fiind şi doctor Reinout Van Crevel, coordonatorul ştiinţific al proiectului din Olanda”, a menţionat dr. Mihai Ioana de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, coordonatorul ştiinţific şi tehnic al proiectului.

Sute de pacienţi înrolaţi în cercetare
Medicul Mihai Ioana confirmă faptul că activităţile incluse în proiect sunt în linie dreaptă, deja fiind înrolaţi 30 de pacienţi din Craiova, în total urmând a se ajunge la 500 de pacienţi de la Clinica de Diabet din Craiova şi 600 de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. „Am început să înrolăm şi să evaluăm pacienţi; deja avem 30 de pacienţi de la Clinica de Diabet din Craiova; vom ajunge la 500 de pacienţi de aici şi 600 de la Spitalul de Pneumoftiziologie, plus subiecţii sănătoşi. Peste două-trei săptămâni revenim aici pentru a începe înrolarea de pacienţi”, precizează dr. Mihai Ioana de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, coordonatorul ştiinţific şi tehnic al proiectului.

Singurul spital gorjean cu finanţare pentru cercetare
Pentru Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, acest proiect de cercetare este de o reală importanţă. „Suntem singurul spital din Gorj care a reuşit să atragă fonduri pe cercetare medicală. Proiectul are o importanţă deosebită, în primul rând pentru pacienţii care se adresează instituţiei noastre, care vor beneficia de analize realizate cu o aparatură performantă ce va rămâne spitalului nostru. Prezenţa partenerilor noştri aici se datorează unei noi etape a proiectului, deja desfăşurându-se activităţi în laborator”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Despre beneficiile proiectului, coordonatorul ştiinţific Dr Reinout Van Crevel, din Olanda, a menţionat că „în primul rând, îmbunătăţirea îngrijirilor medicale acordate pacienţilor de la acest spital; o parte importantă a proiectului este urmărirea bolnavilor şi după externare, pentru a observa dacă îşi iau medicamentele, sau încetează tratamentul şi îi îmbolnăvesc şi pe cei din jurul lor. Aşadar, avem multe de învăţat şi, în primul rând, este vorba despre îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor.
Cel de-al treilea beneficiu este colaborarea noastră, care ne conduce la ridicarea standardelor noastre actuale, prin schimbul de experienţă creat”.
Cercetătorii îşi propun identificarea mecanismelor ce stau la baza efectelor diabetului asupra sensibilităţii tuberculozei şi optimizarea tratamentelor pacienţilor cu diabet zaharat şi TBC.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here