Aglomerație pentru subvenționarea pazei pădurilor private

684

Ultima zi, în care proprietarii pădurilor de până în 30 de hectare în care mai puteau depune cereri pentru a avea plata pazei asigurată de la stat, a fost, ieri, mulți dintre beneficiarii programului respectiv sperând pe ultima sută de metri să apuce să își depună documentele. A fost înghesuială în ultimele zile în majoritatea primăriilor din județ, dar ieri oamenii au făcut tot ce depindea de ei pentru a putea să își depună dosarul în termenul legal prevăzut de o ordonanță dată de Guvern în noiembrie anul trecut. Mulți dintre solicitanți au aflat însă prea târziu de faptul că statul oferă circa 100 de lei pentru paza unui hectar de pădure, oamenii plecând supărați de la primării pentru că nu aveau toate actele cu care să poată să meargă apoi la ocoalele silvice unde trebuiau să își depună dosarele, Romsilva fiind cea care asigură paza pădurilor.
vlcsnap-2017-01-31-14h47m34s490“Nu a spus nimeni până zilele trecute. Am aflat din întâmplare de la câțiva vecini și am venit repede cu actele. Dacă nu vorbeam noi între noi nu ne spunea nimeni și aflam după aia că am fi avut posibilitatea să fim scutiți de plata banilor ăstora”, s-a plâns un localnic din Dănești, în timp ce un vecin de-al său a constatat cu amărăciune că nu va beneficia de bani nici măcar așa. “Nu e atât de simplă treaba pentru că se cer o grămadă de acte pe care ori nu ai când să le mai faci ori nu ai cu cine. În cazul meu mai sunt și alți moștenitori, dar trebuia să facem taxă de succesiune. Nu am nici bani pentru taxa asta și nici cu cine să o fac pentru că puținele rude cu care ar trebui să fac succesiunea sunt în străinătate. Dacă s-a aflat așa târziu vă dați seama că nu am cum să îi chem de prin Portugalia acum să mergem la notar și să facem hârtiile. Ce nu pricep eu e cum de au fost bune actele mele când Romsilva îmi păzea pădurea cu banii mei, iar acum când e cu bani de la stat trebuie alte acte, care pe mine mă costă o grămadă, dacă e să le fac”, a spus bărbatul.
Primarul din Dănești, Emilian Rusu, e și el de părere că autoritățile ar fi trebuit să pregătească mai bine programul respectiv, astfel încât să fie cât mai mulți beneficiari. “Totul a fost din scurt, nu s-a vorbit despre așa ceva până zilele trecute. Noi avem o singură angajată care operează la calculator și care mai mult de 50 – 60 de persoane nu le poate introduce pe zi. Luni, i s-a făcut și rău de la atâta efort și a trebuit să nu mai primim dosare. Or să fie mulți care nu vor beneficia pentru că oamenii au aflat târziu, iar când au aflat oricum nu aveau actele pregătite cum trebuie. Era nevoie de mai multă atenție pentru ca proprietarii să beneficieze de aceste fonduri în număr cât mai mare”, spune edilul, perioada de depunere a cererilor către ocoalele silvice încheindu-se la sfârșitul zilei de marți. Solicitările oamenilor vor fi analizate acum de Garda Forestieră până la 1 aprilie și de abia de atunci încolo banii pentru plata pazei vor fi virați de stat către Romsilva pentru ca paza să devină gratuită.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here