Agricultura pe înţelesul tuturor / Arbuștii fructiferi

608

3 – Alunul – 7
11 – Protecția fitosanitară.
Dăunătorii alunului au o probabilitate mai mică de a provoca daune acestei culturi.
1 – Gărgărița alunului – Balaninus nucum – produce pagube mai mari numai anumitor soiuri. Este un gândac brun-deschis sau brun-ciocolatiu. Larvele sunt apode (nu au picioare), cu capul brun și spini bruni pe corpul format din 11 – 12 segmente. Adulții apar în martie – aprilie și se hrănesc cu frunze tinere. În iunie, femelele depun câte un ou într-un fruct, în total 20 – 30 ouă. Larvele ies din alune, cad pe sol și se îngroapă la 10 – 30 cm adâncime pentru iernat. Combaterea presupune tratamente cu Ultracid 20 EC – 0,2 %, Ekalux 5 – 0,1 %, Karate 2,5 EC – 0,02 %, Decis 2,5 EC – 0,03 %.
2 – Acarianul mugurilor de alun Phytopthus avellanae – are corpul mic ( 0,2 – 0,5 mm ), alb, produce ouă translucide, ovale, de 0,08 mm grosime. Larvele sunt și ele albe, cu corpul alungit. Iernează ca adult în muguri. În martie femelele depun ouăle din care ies larvele care pătrund în mugurii din vârf. Combaterea se face prin tratamente cu Polisulfură de bariu – 5 %, Neoron 50 EC – 0,05 %, Ultracid 20 EC -0,2 %, Karate, 5 EC – 0,02 % în perioada aprilie – iunie.
alun3 – Păduchele verde al alunului – Corylobium avellanae – iernează ca ou, iar în mai încep să atace mugurii și vârfurile tinere. Adulții sunt globuloși, de culoare verde. Pe excrementele lor se instalează fumagina, o ciupercă saprofită care afectează suprafața de fotosinteză. Combaterea se face cu Decis 2,5 EC – 0,03 %, Ekalux 5 – 0,1 %, Sumi-alpha 25 EC – 0,04 %.
4 – Păduchele galben al alunului – Myzocallis coryli – iernează ca ou din care în martie – aprilie ies larvele care se hrănesc cu frunzele tinere. Combaterea se face prin tratamente cu Ekalux 25 EC – 0,1 %, Reldan 40 EC – 0,1 %, Ultracid 20 EC – 0,1 %, Sumithion 25 EC – 0,1 %.
12 – Recoltarea este costisitoare (30 – 50 % din cheltuieli) căci se face manual începând din septembrie, în funcție de soi. Recoltarea în verde – pentru anumite scopuri se face la atingerea dimensiunii normale a fructelor, cu involucru (sepalele care le înconjoară), iar imediat se face scoaterea alunelor din acesta pentru a evita alterarea lor. Un om poate recolta 60 – 80 kg / zi. Recoltarea în uscat – fără involucru – se poate face și mecanic atunci când fructele se desprind ușor din involucru. Recoltarea manuală se declanșează când peste 60 % din fructe se desprind ușor din involucru. Un om poate culege zilnic 30 – 60 kg fructe. Recoltarea mecanizată presupune faza de colectare a fructelor și apoi alegerea acestora din impuritățile strânse o dată cu ele. Recoltarea mecanizată nu se poate face decât pe terenuri bine nivelate. Ramurile groase cu orientarea spre interval se scurtează pentru a permite trecerea utilajelor, iar dacă terenul este înierbat se cosește pentru a nu spori cantitatea de impurități în recoltă. Randamentul la recoltarea mecanică este de 90 – 95 % cu 5 – 10 % impurități. Mașinile de recoltat alune fac această operațiune prin aspirare sau prin măturare. Aspirarea se face prin 3 – 4 furtune de 15 cm diametru și 3 – 4 m lungime manevrate manual. Frunzele și alte resturi vegetale aspirate se elimină printr-un furtun mai mare. Mașina este acționată de un tractor de 40 – 45 CP, iar fructele se colectează în saci. Aceste mașini pot recolta 300 – 400 kg / oră. Recoltarea prin măturare se face cu mașini prevăzute cu sistem de măturare a terenului de sub plante, strângere a materialului și eliminare a majorității impurităților. Recolta astfel obținută se trece la curățat de resturi vegetale, pietre, bulgări de pământ, scoatere din involucru a fructelor neieșite încă sau de spălare a celor murdărite prin ploi și apoi aducerea lor la o umiditate de 7 % pentru păstrare. O altă metodă este recoltarea cu plase de plastic cu găuri, late de 3 – 4 m și lungi de până la 300 m care se aștern sub aluni și se strâng odată cu acestea după scuturare. Aceste plase durează 4 – 5 ani.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion Velici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here