Agricultura pe înţelesul tuturor / Arbuștii fructiferi

503

4 – Căpșunul – 2
4 – Soiurile de căpșun cultivate în România sunt remontante sau neremontante (înfloresc o singură dată pe an).
a – Soiurile neremontante mai răspândite sunt:
1 – Regina este un soi viguros, cu mare putere de stolonizare și inflorescențe scurte. Fructele sunt mici, conic-alungite, înguste, cu gât, de culoare roșie-vie, lucioase, cu pubescență fină. Caliciul cu sepale mari, uneori răsfrânte în exterior se detașează ușor de pe fruct. Pulpa este roșie-portocalie la exterior și roză în interior, potrivit de suculentă, dulce-acrișoară, puternic aromată, de foarte bună calitate. Recoltarea poate începe în prima decadă a lunii mai.
2 – Pocahontas, poartă numele celei mai frumoasă și inteligentă prințesă nordamerindiană, este viguros, răsfirat, cu talie înaltă și uneori poate produce stoloni violacei. Inflorescențele sunt scurte, fructele mari (10 gr în medie) de culoare roșu-închis, lucioase, conic-alungite, cu un șanț pe partea laterală sau chiar costate. Vârful fructelor este ascuțit sau retezat oblic. Caliciul are sepale mari, alipite de fruct și se detașează relativ ușor de acesta, dar cu o mică porțiune de pulpă. Pulpa este de culoare roșu-intens, consistentă, suculentă, ușor acidulată, cu un mare gol în mijloc. Este de calitate foarte bună și se recoltează începând din prima decadă a lunii iunie.
3 – Gorella este un soi olandez, cu bună comportare atât în câmp, cât și în spațiile protejate. Planta este viguroasă, cu mulți stoloni, cu inflorescențe mai scurte decât frunzele. Fructele sunt mari, conice, ușor alungite, piriforme, cu vârful teșit, cu relief ușor neregulat, de culoare roșie, lucioase. Caliciul este mare, alipit pe fruct, cu detașare ușoară. Pulpa este roșu-portocalie, uniform colorată, plină, consistentă, dulce-vinurie, intens aromată, de bună calitate. Recoltarea poate începe în prima decadă a lunii iunie.
4 – Senga Sengana este un soi nemțesc, viguros, cu puțini stoloni. Fructele sunt mijlocii – mici, sferic–conice, uneori cu vârful lățit, de culoare roșu-închis, uniformă, puternic lucioasă. Caliciul este mic, alipit la baza fructului dar cu detașare ușoară. Pulpa este roșu-intens, uniform colorată, cu gol central (uneori poate lipsi), consistentă, suculentă, ușor – acidulată, aromată. Este foarte bun pentru industrializare și sensibil la putregai. Recoltarea poate începe la sfârșitul primei decade a lunii iunie.
5 – Aiko are vigoare mijlocie, tufă rară, cu numeroși stoloni și inflorescențe mai scurte decât frunzele. Fructele sunt mijlocii – mari, conice, de culoare roșu-aprins. Caliciul este mare și se detașează foarte greu de pe fruct. Pulpa este ușor roză, cu gol central, consistentă, cu calități mediocre pentru consumul proaspăt, dar bună pentru industrializare. Recoltarea poate începe în a doua decadă a lunii iunie și uneori manifestă remontanță.
6 – Benton este un soi viguros, cu număr mediu de stoloni și inflorescențe mai scurte decât frunzele. Fructele sunt mijlocii, conic-alungite, cu vârful ascuțit sau teșit, de diferite nuanțe de roșu mat. Caliciul este relativ mic și se detașează ușor. Pulpa este intens colorată în roșu, potrivit de consistentă, pretabilă pentru industrializare. Recoltarea poate începe în a doua decadă a lunii iunie.
7 – Red Gauntlet – soi franțuzesc pretabil pentru cultara în câmp, dar și în spații protejate. Planta este mediu-viguroasă, cu port dirijat și inflorescențe lungi. Caliciul este mic, alipit de fruct și greu detașabil. Fructul este mijlociu – mare, roșu-închis, conic-scurt, cu vârful teșit ușor. Pulpa este de culoare roșu-închis, roză în interior, consistentă, potrivit de suculentă, dulce-acidulată, destul de aromată și cu plăcute însușiri gustative.
8 – Alte soiuri omologate și introduse recent în cultură sunt: Premial, Sunrize, Coral etc.
capsunib – Soiuri remontante cultivate la noi sunt:
1 – Profesion soi franțuzesc, moderat viguros, inflorescențe scurte și groase. Caliciul este mic și greu detașadil de pe fruct. Fructul este mare la prima recoltă și mic – mijlociu la următoarea, globulos sau chiar reniform, de culoare roșu-deschis. Caliciul este mic, alipit de baza fructului și greu detașabil. Pulpa este roz-roșietică, la exterior și albă la interior, cu un mic gol în centru, potrivit de consistentă, dulce – acrișoară, slab aromată. Se păstrează foarte bine prin congelare. Recoltarea poate începe la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie.
2 – Red Rich este un soi cu vigoare mijlocie și producții mari. Fructele primei recolte se coc semitimpuriu, sunt mijlocii sau mici, sfero-conice, roșu-închis. Caliciul este ușor detașabil. Pulpa este aromată, cu sucul intens colorat, foarte bună pentru dulceață și rezistentă la manipulare.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion Velici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here