Agricultura pe înțelesul tuturor – Cum se folosește corect gunoiul de grajd

733

1 – Valoarea de întrebuințare
Acum că începe sezonul rece și animalele vor intra în adăposturi unde vor produce cantități însemnate de gunoi de grajd cred că ar fi binevenit să prezentăm detaliat și pe înțelesul tuturor ce trebuie făcut cu acest gunoi pentru ca el să-și etaleze pe deplin virtuțile. Așadar, vom dezbate această temă pe parcursul a trei articole în care vom detalia producerea și administrarea corectă a gunoiului de grajd solid, dar și utilizarea prin fertigație (administrarea în apa de irigare a diverselor sortimente de fertilizanți chimici și organici) a mustului de grajd sau a gunoiului de pasăre. Mai întâi să stabilim pentru care motiv gunoiul de grajd este așa de valoros.

1 – Compoziția chimică și valoarea de utilizare a dejecțiilor animale
În ograda oricărui fermier se află resturi vegetale și dejecții ale animalelor domestice, care, din păcate, sunt tratate cu un dispreț … greu de explicat. Să fie oare vorba de nepricepere? Mă îndoiesc, deoarece mai toți am participat la unul sau mai multe simpozioane, cursuri de specialitate sau întâlniri tematice. Cred mai degrabă că este efectul generalizat al lui … lasă că merge și așa, care practic ne încetinește progresul în toate domeniile. Lăsând pe altă dată indignarea să vedem pentru care motive gunoiul de grajd este socotit o comoară, și pe drept cuvânt. Să amintim în treacăt că în urmă cu mai bine de 3000 ( trei mii ) de ani chinezii prelucrau și foloseau pe scară uriașă acest produs, și iată pentru ce:
Conţinutul în elemente nutritive al dejecțiilor animale – kg s.a. / to
Notă:
a – O tonă de substanţă uscată din gunoi echivalează cu 200 kg de humus,
b – O tonă de substanţă uscată din paie şi coceni = 120 kg de humus,
c – 30 tone de gunoi bine compostat echivalează cu 300 kg de humus.
Pe lângă aceste macroelemente (elemente chimice aflate în cantități semnificative) gunoiul de grajd conține toate celelalte elemente chimice din sol, fie în stare ușor asimilabilă pentru plante, fie în compoziții care sunt modificate lesne de către chimia și biologia solului devenind astfel ușor asimilabile, restabilind echilibrul chimic al solului. Cu aportul lui orice sol poate deveni apt pentru culturi agricole și nu numai.
La începutul secolului trecut o delegație de minți luminate din Franța a vizitat China și au rămas de-a dreptul stupefiați de atenția pe care chinezii o acordau reziduurilor menajere și din zootehnie, precum și resturilor vegetale din grădini și câmp și de tehnicile prin care aceștia le prelucrau înainte de utilizare. Să ne mai mirăm că …
Pe lângă aportul chimic direct în sol gunoiul de grajd reface cu succes structura acestuia făcându-l mult mai fertil și pretabil culturilor agricole.
Dacă mai ținem cont și de faptul că acest produs este aproape gratuit cred că nu mai poate fi nicio problemă în a-l utiliza și nu … arunca la gunoi.
În articolele viitoare vom detalia modul de păstrare, compostare și utilizare în cultură a acestuia, astfel încât să evidențiem pe deplin valoarea inestimabilă a sa.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here