Economie

Agricultura pe înțelesul tuturor – Înființarea culturilor de toamnă

 | 04 octombrie 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

2 – Soiuri de grâu și de triticale

Semnatura eletronica CertDigital

Soiurile de culturi agricole sunt cel de-al 3-lea factor component al ecuației producției agricole – casă – masă – rasă și aportul lor la cuantumul și calitatea recoltei este tot de o treime. Fermierii nu trebuie să neglijeze pe niciunul din acești factori căci factorul realizat în cea mai mică măsură este cel care imprimă parametrii maximali ai recoltelor, este factorul limitativ.  Iată cele mai potrivite soiuri de grâu de toamnă pentru zona noastră:

1 – Arieșan – soi produs la Stațiunea Agricolă (denumirea stațiunii este simplificată pentru a face comunicarea mai ușor inteligibilă) Turda, soi precoce, productiv, cu bobul mare și capacitate bună de înfrățire (2 – 5 frați / plantă  din care primii 2 sunt fertili). Acest soi are o bună rezistență la iernare și cădere. Spicul său este aristat, de densitate medie, roșcat, lung de 8 – 8,5 cm iar boabele sunt mari, au mmb (masa a o mie de boabe) 50 – 55 gr. Acest soi are o perioadă de vegetație de 260 – 270 zile, un potențial de producție de 5.500 – 10.500 kg boabe / ha (condiționat de agrotehnica aplicată), un conținut destul de ridicat de proteină ( 12 – 15 %) și gluten umed de 28 – 35 %.

2 – Apullum – produs tot la Turda, soi cu foarte bună rezistență la ger și o mare capacitate de înfrățire și însușire de panificație superioară. Spicul său este aristat, alb-mat și conține boabe mari, cu mmb de 44 – 48 gr. Are o perioadă de vegetație de 265 – 275 zile și  potențial productiv de 5.700 – 9.200 kg boabe / ha.

3 – Dumbrava – soi produs tot la S A Turda, cu o bună rezistență la iernare  și făinare, o foarte bună rezistență la cădere și scuturare. Are o bună capacitate de înfrățire (2 – 5 frați), spic alb, aristat și boabe mari, cu  mmb de 45 – 55 gr. Perioada de vegetație este de 270 – 280 zile, iar potențialul de producție de 5.600 – 10.800 kg boabe / ha.

4 – Turda 2000 – produs așa cum îl arată și numele tot la Turda, în anul 2000, dar rezistă foarte bine și acum. Este un soi productiv, cu bune însușiri de panificație. Are o foarte bună putere de înfrățire (2 – 9 frați), spic alb, aristat și boabe mari, cu mmb de 48 – 55 gr. Perioada de vegetație este de 270 – 275 zile, iar capacitatea de producție de 6.000 – 10.000 kg boabe / ha.

5 – Andrada – soi produs tot la Turda cu o bună rezistență la încolțirea boabelor în spic, iernare și foarte bună rezistență la cădere. Spicul său este roșu, aristat, iar boabele ovale, de culoare roșie, mari, cu mmb de 46 – 50 gr. Are o capacitate medie de înfrățire (2 – 4 frați), conține 12,73 % proteine și un gluten de foarte bună calitate. Potențialul său de producție este de 7.000 – 9.300 kg / ha.

6 – Șimnic 30 – soi de grâu foarte precoce produs la S A Șimnic, lângă Craiova și are bune calități de panificație. Este un soi cu talie înaltă și bună capacitate de înfrățire, foarte bună rezistență la cădere, secetă și scuturare. Are spicul cilindric, mediu ca lungime și densitate, alb, iar boabele sale sunt ovale, mari (mmb de 50 gr), de culoare roșie. Potențialul său de producție este cuprins între 5.000 și 7.500 kg boabe pe ha.

Recomand aceste soiuri pentru cultură în Gorj, deoarece condițiile pedoclimatice ale Turdei și Șimnicului sunt asemănătoare cu ale Gorjului și deci soiurile acestea sunt  specifice și zonei noastre.

Cred că astăzi puțini fermieri mai produc pâine de casă sau grâu în cantități comerciabile și de aceea mă opresc la aceste soiuri și vreau să recomand în continuare cele mai bune soiuri de triticale. Fac aceasta nu numai pentru faptul că această cereală are cel mai ridicat potențial productiv și suportă bine condițiile pedoclimatice și de agrotehnică de la noi, dar și pentru faptul că triticale poate fi utilizat în hrana animalelor mamifere în cantități cu mult mai mari decât grâul, fără riscul intoxicațiilor furajere. Toate soiurile de triticale ce vor fi descrise mai jos sunt produse de Institutul Național de Cercetări Agricole Fundulea, autoritate supremă în acest domeniu. Așadar:

1 – Negoiu – creat în anul 2012. Soiurile de plante de cultură pot fi în exploatare și peste 20 de ani spre deosebire de hibrizi a căror durată de exploatare este mai redusă. Acest soi are paiul gros, de 110 – 120 cm înălțime, spicul mare, alb-mat, aristat, piramidal. Boabele sunt mari, oval-alungite, de culoare roșu-deschis, cu mmb de 48 – 54 gr și mh (masa hectolitrică, adică greutatea a 100 litri boabe, 5 băniți) de 72 – 74 kg. Soiul de triticale Negoiu este precoce, rezistent la cădere (înrădăcinare bună și pai elastic), la încolțirea boabelor în spic, o bună capacitate de înfrățire, toleranță la ionii de aluminiu din sol, o rezistență medie la rugini și făinare, dar bună la fuzarioză și septorioză (boli ale frunzelor și spicului). Capacitatea de producție este superioară grâului în medie cu 1.100 – 1.200 kg / ha. Pe lângă utilitatea ca furaj acest soi este bun și pentru panificație în amestec 1 / 1 cu grâu sau în industria alcoolului. Este recomandat pentru cultură pe solurile podzolice, exact ce are Gorjul.

2 – Oda FD – soi de talie mai mică decât Negoiu, dar cu paiul mai gros. Spicul său este mediu ca mărime, ușor aplecat, ușor colorat, aristat. Boabele sunt aproape rotunde, de culoare roșu-deschis, cu mmb de 43 – 47 gr și mh de 73 – 77 kg. Rezistă bine la iernare, cădere, rugina brună, fuzarioză, septorioză, este tolerant la aluminiu și mediu rezistent la rugina galbenă și făinare. Are potențial de producție de 6.800 – 10.500 kg / ha, aceeași utilizare și răspândire ca și soiul Nehoiu.

3 – Pisc – soi cu aceeași constituție fizică întâlnită la soiul Nehoiu. Spicul său este aristat, cu densitate mijlocie, alb-mat, piramidal și cu ariste lungi.

Boabele sunt mari, oval-alungite, de culoare roșu-deschis, cu mmb de 47 – 52 gr și mh de 71 – 74 kg.

Are rezistență bună la ger, cădere, rugina galbenă, făinare, fuzarioză, septorioză, încolțirea boabelor în spic și medie la rugina brună și este tolerant la aluminiu. Are un potențial de producție de 7.200 – 11.500 kg boabe / ha, aceeași utilizare și răspândire ca și celelalte două soiuri descrise mai sus.

Am rugămintea către dumneata cititorule să ții minte și să aplici cât mai bine cele spuse de mine, dacă vrei să nu-ți rupi oasele în zadar!

Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

Articole asemanatoare



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL