Agricultura pe înţelesul tuturor / Producerea legumelor ecologice

727

16 – Insecticide ecologice
În natură fiecare organism are și dușmani și prieteni. Culturile agricole provin din plantele sălbatice care supuse selecției științifice și altor procedee de inginerie genetică au derivat în actualele culturi. În general, procesul de ameliorare a provocat sensibilizarea acestor organisme pe de o parte, dar și sporirea agresivității, virulenței agenților patogeni. În agricultura clasică protecția plantelor contra agenților patogeni de orice fel se bazează preponderent pe substanțe chimice de sinteză, dar în agricultura ecologică doar foarte puține dintre acestea sunt acceptate. Dintre insecticidele industriale doar piretrinele obținute din flori de vetrice și rotenona extrasă din rădăcini de papilionacee au caracter ecologic și se pot utiliza și în legumicultura ecologică. Aceste produse omoară insectele prin distrugerea celulelor nervoase. Ca să aibă atribute ecologice substanțele menționate trebuie să fie condiționate pe suport de ulei de pin, orice alt excipient anulează caracterul ecologic al produsului. În lupta cu insectele dăunătoare nu trebuie urmărit exclusiv uciderea dăunătorilor, este bine și numai alungarea lor de pe plante. Aceasta se produce de către unele uleiuri volatile secretate de unele plante care le creează insectelor stări de indispoziție, dezorientare și astfel acestea se îndepărtează. Trebuie respectată cu strictețe doza și concentrația recomandate căci cele mai mici au efect redus sau deloc, iar concentrațiile mai mari au efect toxic, mai ales asupra râmelor. De asemenea, tratamentele trebuie făcute dimineața devreme sau pe înserate spre a nu afecta fauna utilă aflată în activitate în acest interval. Multe soluții fitosanitare ecologice se pot prepara în fermă utilizând de preferință apă de ploaie căci apa de robinet contine produși pe bază de clor. De asemenea folosiți recipienți și unelte de plastic sau lemn și nu de metal, iar la stropire pentru aderență adăugați 100 ml lapte la 10 l soluție de stropit și nu aracet sau zahăr căci acestea sunt produse chimice de sinteză. Soluțiile fitosanitare ecologice au durată mică de păstrare (câteva săptămâni în stare concentrată). Stropirile cu asemenea soluții se pot relua după 3 – 4 zile de la aplicare, dar trebuie oprite cu o săptămână înainte de recoltare și alternează unele cu altele pentru a diversifica armele de atac, sporind astfel efectul lor. Unele preparate fitosanitare insecticide ecologice au și efect fungicid contribuind astfel și la combaterea bolilor. Între insecticidele cu efect asupra tuturor insectelor se evidențiază :
Piperul – infuzie – obținut punând 150 gr piper măcinat în 5 l apă clocotită, timp de o jumătate de oră. După răcire se pot stropi plantele. Are și efect fungicid asupra pătării negre a frunzelor.
Ardeiul iute –macerat – din 1 gr ardei iute în 2 l apă de ploaie timp de 24 ore. Diluați 15 ml (cmc) din acest macerat în 4 l apă pentru a stropi plantele mature, nu pe cele tinere cărora le poate provoca arsuri.
Apa cu săpun – se obține din 30 ml săpun lichid sau detergent de vase în 4 l apă de ploaie și 250 ml alcool de 700 și se îmbăiază imediat plantele.
Pelinul – infuzie – din 150 gr pelin proaspăt în 5 l apă clocotită, timp de 10 minute. După răcire se filtrează și se stropesc plantele. Stropirea se repetă de 3 ori la intervale de 3 zile.
Busuiocul – infuzie – de 150 gr busuioc proaspăt, tocat mărunt, în 5 l apă de ploaie clocotită, timp de o jumătate de oră. După răcire și strecurare se pot stropi plantele.

insecticidContra – muștelor –se recomandă:
Rubarba – infuzie – de 150 gr frunze proaspete, zdrobite, în 3 l apă de ploaie clocotită, timp de o jumătate de oră. După filtrare și răcire se pulverizează pe plante.
Geranium – infuzie – de 150 gr frunze proaspete, tocate, în 3 l la apă de ploaie clocotită, timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire se stropește mai ales sparanghelul contra muștelor specifice.

Contra gândacului de Colorado se recomandă:
Coriandrul – infuzie – din 150 gr coriandru proaspăt tocat mare, în 5 l apă de ploaie clocotită, timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire se stropesc plantele.
Pătrunjelul – infuzie – din 150 gr pătrunjel proaspăt tocat mare, în 5 l apă clocotită, timp de o jumătate de oră. După răcire și strecurare se pot stropi plantele. Are efect și asupra furnicilor.
Frunze de roșii – infuzie – din 150 gr frunze proaspete de roșii tocate, în 5 l apă clocotită, timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire puteți stropi. Are efect și asupra viermilor verzei.

Împotriva acarienilor se recomandă:
Socul – în infuzie – din 150 gr bobițe de soc zdrobite, în 5 l apă clocotită, timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire puteți stropi.

Împotriva muștelor de pe morcovi și a larvelor muștei de carne se recomandă:
Iedera – în infuzie – din 150 gr iederă proaspătă tocată, în 5 l apă clocotită, timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire puteți stropi.

Contra muștei verzei recomandăm:
Sunătoarea – infuzie – din 150 gr sunătoare tocată, în 5 l apă clocotită, timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire puteți stropi. Are efect și asupra viermelui porumbului.

Contra viermilor verzei recomandăm:
Frunzele de roșii – în infuzie – din 150 gr frunze proaspete de roșii tocate, în 5 l apă clocotită, timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire puteți stropi.
Lămâița – în infuzie – din 150 gr lămiță tocată mare, în 5 l apă clocotită timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire puteți stropi.
Cimbrișorul – în infuzie – din 150 gr cimbrișor ușor zdrobit în 5 l apă clocotită, timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire puteți stropi.
Dintre insecticide – fungicide utile contra omizilor, larvelor muștei de carne, păianjenilor, melcilor, ruginii și altor boli recomandăm:
Usturoiul – în infuzie – din 150 gr usturoi proaspăt tocat, în 5 l apă clocotită, timp de o jumătate de oră. După strecurare și răcire puteți stropi.
Usturoiul – macerat – din 80 gr usturoi tocat, în 5 l apă de ploaie timp de o zi. După filtrare adăugați 4 ml alcool de 700 și apoi stropiţi.
Urzica – macerat – din un kg urzici tocate în 9 l apă de ploaie timp de trei zile.
Strecurați și stropiți săptămânal plantele.

Principalii prădători ai insectelor dăunătoare nouă sunt:
Păsărelele din grădină pot ciuguli unele fructe, dar consumă și multe insecte dăunătoare.
Cârtițele consumă larve, insecte adulte, chiar și mici rozătoare din sol. Nu le alungați căci ele sunt folositoare.
Buburuzele prin larvele lor consumă cantități enorme de larve de păduchi de frunze.
Carabii sau cărăbușii cu reflexe verzui consumă linaxi (melci fără cochilie), omizi și larvele altor insecte dăunătoare. Stau ascunși sub bolovani și activează numai noaptea.
Capcanele ecologice pot atrage și eventual imobiliza insecte dăunătoare. Acestea au la bază materiale lipicioase și / sau substanțe chimice ca feromoni ori anumite părți din plantele consumate de dăunători. Asfel urechelnițele pot fi capturate cu un vas umplut cu resturi vegetale umede care le atrag fiind apoi distruse. Capcanele cu feromoni se cumpără din magazine fitofarmacii.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion Velici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here