Ajutoarele alimentare de la UE, în stand-by

850

Aproximativ 24.000 de beneficiari din judeţul Gorj, persoane defavorizate, aşteaptă ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană.

Previziunile pentru primirea ajutoarelor alimentare totuşi nu sunt prea bune, termenul de împărţire al acestora nefiind unul stabilit, o procedură de licitaţie în acest sens fiind în derulare la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. “În momentul de faţă cei de la Ministerul Fondurilor Europene sunt în stadiu de licitaţie pentru a da unei firme care să distribuie în toată ţara aceste ajutoare europene. Într-adevăr, în anii trecuţi, până acum, procedura deja se derula, numai că anul acesta a avut loc o întârziere. Nu se ştie de ce, dar cu siguranţă aceste ajutoare se vor da. Noi, de la Prefectura Gorj, ne-am făcut treaba, adică ne-au solicitat date despre beneficiarii acestor ajutoare. Aceste date au fost transmise şi este vorba de un număr de aproape 24.000 de persoane din Gorj care ar beneficia de ajutoarele alimentare de la UE. Din ce mi-au transmis colegii mei, după ce firma ce va câştiga această licitaţie îşi va intra în drepturi, va lua legătura cu noi, iar noi vom transmite apoi persoanele de contact de la fiecare primărie şi locaţiile unde ajutoarele vor fi depozitate, iar mai departe, vor fi date către beneficiari”, a declarat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj.

50 de milioane euro pentru produsele alimentare
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (AM POAD), din cadrul MDRAPFE a anunţat luna trecută aprobarea prin Ordinul de ministru nr. 6362/09.10.2017 a Ghidului Solicitantului POAD “Acordarea de ajutoare alimentare şi produse de igienă în cadrul POAD 2017/2018”, pentru două proiecte în valoare de 59 milioane euro prin care vor fi acordate alimente de bază şi produse de igienă persoanelor defavorizate de pe întreg teritoriul ţării. Solicitantul eligibil este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, prin unitatea specializată Serviciul Implementare POAD care va gestiona proiectul la nivel naţional, în parteneriat cu Instituţiile Prefectului şi unităţile administrativ teritoriale din toate judeţele ţării. Prin POAD se va finanţa achiziţionarea de alimente de bază (făină, ulei, orez, carne la conservă etc.) şi produse de igienă (detergent, pastă de dinţi, săpun etc.) atât de necesare persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei şi care nu îşi pot permite un standard de viaţă decent. Pentru anul 2017/2018, măsura beneficiază de o alocare de 59 de milioane euro, din care 50 de milioane euro pentru ajutoare alimentare şi 9 milioane  euro pentru produse de igienă. Din totalul alocării, 85% reprezintă sprijinul Uniunii Europene prin Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), iar 15% reprezintă contribuţia naţională. Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 are o alocare totală de peste 518 milioane euro şi are în vedere reducerea sărăciei extreme prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare şi mâncare preparată), de materialele şcolare pentru copii, trusouri pentru nou-născuţi, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here