Ajutoarele sociale ale gorjenilor, raportate la indicatorul social de referinţă

388

agentia de prestari socialeOdată cu publicarea în data de 30 decembrie 2011 a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială, gorjenii beneficiari de astfel de servicii trebuie să ştie că acestea se vor raporta la indicatorul social de referinţă (ISR).

În prezent, indicatorul are valoarea de 500 de lei, iar raportarea la ISR nu scade cuantumul prestaţiilor, ci aduce ordine în sistem. Până acum, prestaţiile sociale erau stabilite prin hotărâri de guvern. „Această ordonanţă de urgenţă aduce o modalitate de calcul unitară şi stabileşte ca toate beneficiile de asistenţă socială să se raporteze la un indicator social de referinţă. ISR reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, suportate din bugetul de stat. Din 2012, toate prestaţiile sociale se raportează la ISR. Sunt mai multe acte normative cărora le-au fost aduse astfel de modificări”, a declarat Monica Podaru, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj.

Noutăţi legislative

În cazul Legilor nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, a OUG nr 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, a OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi a Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, toate cuantumurile survenite în urma aplicării actelor legislative menţionate se reglementează prin raportare la indicatorul social de referinţă. De asemenea, prin noua ordonanţă apărută luna trecută, în cazul alocaţiei de stat pentru copiii gorjeni se prevede acordarea alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap din instituţiile rezidenţiale de asistenţă socială, în cuantum majorat cu 100%. De altfel, în cazul Legii 416/2001 se modifică prevederile care reglementează modalitatea de stabilire a îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor de eligibilitate, eliminându-se cele trei tipuri de liste pentru evaluarea mijloacelor de trai ale persoanei beneficiare şi reglementarea unei singure liste a bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale şi care au drept efect excluderea acordarii ajutorului social. Lista cu pricina se va stabili prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi. „Totodată, în cazul legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei se introduce sancţiunea suspendării dreptului în situaţia în care titularul alocaţiei pentru susţinerea familiei nu depune în termenul prevăzut de lege declarţia pe propria răspundere în vederea menţinerii acordării dreptului”, a adăugat şefa AJPIS.

Suspendări de până la 5 luni

Tot ca o noutate de început de an, gorjenii beneficiari de venit minim garantat, alocaţie de susţinere a familiei şi indemnizaţie de creştere a copilului, care nu îşi plătesc obligaţiile legale faţă de bugetele locale, pot fi suspendaţi din plată pe o perioadă de până la 5 luni. Ei vor reintră în plată în momentul în care fac dovada achitării obligaţiilor legale faţă de bugetul local, în termenul prevăzut mai sus, urmând să primească şi suma cuvenită pe perioada suspendării. „În concluzie, noua modalitate de calcul nu duce la scăderea prestaţiilor sociale. Acestea rămân la acelaşi nivel reglementat în prezent. În schimb, începând cu 1 ianuarie 2012, prestaţiile nu mai pot fi modificate decât printr-o schimbare a Indicatorului Social de Referinţă. Orice modificare a ISR va duce implicit la modificarea în cascadă a tuturor prestaţiilor sociale”, a precizat directoarea AJPIS Gorj, Monica Podaru.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here