APIA primeşte până vineri cereri pentru decontarea motorinei

477

Fermierii din Gorj care au depus în acest an cererile de acord prealabil pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenţei de acciză, sunt aşteptaţi până vineri, să se prezinte la sediul Centrului Judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru depunerea cererilor în vederea rambursării accizei la motorină aferentă trimestrului III.

69 de mari fermieri din judeţul nostru sunt aşteptaţi la Centrul APIA Gorj pentru a-şi depune cererile de rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură. Potrivit lui Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorină. Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat, însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi de documentele prevăzute de Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 1229/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
„Până vineri inclusiv, sunt aşteptaţi la Centrul Judeţean APIA pentru a-şi depune cererile de rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, un număr de 69 de mari fermieri care au depus cerere de aprobare acord prealabil. Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli în funcţie de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea, fie că vorbim despre sectorul vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare. Pentru sectorul vegetal, o dată cu cererea trimestrială de plată se va depune şi copia cererii unice pe suprafaţă sau documentul care atestă înscrierea în Registrul plantaţiilor viticole având în vedere că verificarea suprafeţelor lucrate de fermieri se va face prin compararea datelor”, a declarat şeful APIA Gorj, Constantin Negrea.
Conform legislaţiei în vigoare, beneficiarii care prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani de zile, iar sumele primite ca şi ajutor necuvenit se vor recupera de către organele abilitate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here