Avertismente de la inspectorii DSVSA pentru magazinele de legume-fructe

1911

În cursul ultimei săptămâni, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, situate în: Târgu-Jiu, Câlnic, Padeş, Motru, Glogova, Cătunele, Samarineşti, Văgiuleşti, Drăguţeşti, Rovinari, Fărcăşeşti, Urdari, Turceni, Plopşoru, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Logreşti, Bustuchin, Vladimir, Turburea, Bengeşti-Ciocadia, Baia de Fier, Bumbeşti-Piţic, Polovragi. Inspecţiile au fost demarate în vederea verificării conformităţii cu cerinţele legislaţiei în vigoare, în toate etapele de recepţie, manipulare, depozitare, prelucrare primară, preparare, procesare, desfacere, transport şi valorificare a produselor alimentare.
“În timpul controalelor organizate în această perioadă au fost constatate abateri de la respectarea legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care au fost sancţionate prin aplicarea a cinci avertismente verbale conform O.G. nr. 2/2001, actualizată, la două depozite şi alte două magazine de legume-fructe din municipiul Târgu-Jiu, precum şi la un magazin alimentar din Fărcăşeşti pentru inexistenţa la punctul de lucru a documentelor DDD şi/sau a fişelor de aptitudini ale personalului”, se arată în informarea transmisă de conducerea DSVSA Gorj.
Controalele efectuate în sectorul alimentar au avut ca obiective principale: verificarea condiţiilor de igienă din unităţile de producţie, procesare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor în baza Programului de Supraveghere şi Control 2016, concretizată în 98 de inspecţii; șase prelevări de probe din produse alimentare care conţin, sunt constituite sau sunt derivate din soia, respectiv porumb pentru detecţia organismelor modificate genetic; 11 teste de sanitaţie pentru verificarea eficienţei igienizării; două prelevări de probe din produse alimentare de origine animală pentru determinarea Listeria monocytogenes; şase prelevări de probe din lapte şi alte produse lactate pentru diverse determinări microbiologice (NTG, NCS, Salmonella, stafilococ coagulazo-pozitiv, Escherichia coli,); 23 prelevări de probe din apă utilizată ca ingredient pentru control bacteriologic (Escherichia coli, enterococi); patru prelevări de probe din apă potabilă utilizată în unităţi de procesare şi de alimentaţie publică, pentru control bacteriologic; înregistrarea sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a cinci unităţi supuse controlului (3 magazine alimentare şi două baruri în localităţile Vladimir şi Turburea); evaluarea a trei restaurante în Turceni şi Plopşoru; efectuarea a trei misiuni de audit la unităţi autorizate din Târgu-Jiu şi Brăneşti.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here