Bani pentru culturile distruse de secetă

573

După ce zeci de mii de hectare de terenuri agricole din judeţul Gorj au fost afectate de secetă, agricultorii gorjeni ar putea fi despăgubiţi. Pagubele vor fi evaluate în fiecare localitate de către o comisie locală, urmând ca rezultatele să fie trimise ulterior Instituţiei Prefectului Gorj.

Ploile căzute în judeţul nostru la finele săptămânii trecute abia dacă mai pot salva ceva din culturile compromise de seceta care s-a abătut asupra judeţului Gorj timp de câteva săptămâni. În aceste zile, autorităţile locale din fiecare comună evaluează pagubele provocate de secetă şi acestea vor înainta către Prefectura Gorj o situaţie centralizatoare, ulterior încercându-se obţinerea unor sume de bani guvernamentali pentru culturile distruse de lipsa precipitaţiilor şi a căldurii excesive.
„La nivelul judeţului, s-a constituit comisia judeţeană pentru evaluarea pagubelor. Primăriile ştiu deja ce au de făcut. Cetăţenii trebuie să meargă la primării, să facă cerere, ulterior trimiţându-se o comisie locală la faţa locului pentru evaluarea pagubelor fiecărui agricultor. Se va face un proces verbal de calamitate, care va ajunge la nivelul Prefecturii, dar şi la noi”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj.
Reprezentanţii Prefecturii Gorj aşteaptă să vină raportările din întreg judeţul cu privire la terenurile şi culturile calamitate din cauza secetei. „Este deja instalată o secetă pedologi­că. Aşteptăm documentaţiile pentru a solicita despăgubiri de la Uniunea Europeană. Până acum, nu am primit de la nivel local documentele necesare, am vrea ca tot ce primim să fie raportări corecte”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului.

Prognozele agrometeorologice
Se pare că seceta ar fi de bun augur pentru consumatorii de vin de calitate, deoarece lipsa ploilor face ca producţia de struguri să fie mai scăzută însă de calitate superioară. Meteorologii anunţă că ploile vor fi unele cantitative abia în luna septembrie, la nivelul întregii ţări. Până la ploile cantitative care vor cădea, prognozele agrometeorologice nu sunt unele bune pentru culturile înfiinţate. În cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică și extremă), în majoritatea regiunilor de cultură. La grâul de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii țări, iar cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire (80-100%) și maturitate ceară (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În funcție de data semănatului, la porumb se vor semnala mătăsirea (60-100%), maturitatea în lapte (30-100%) și maturitatea ceară (10-70%).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here