Boala limbii albastre a ajuns în Gorj

529

La ora actuală, medicii veterinari de la nivelul judeţului nostru sunt în alertă maximă deoarece conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a anunţat ieri existenţa de suspiciuni de Boala limbii albastre în opt localităţi.

Potrivit lui Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj, este vorba despre localităţile Turceni, Borăscu, Turcineşti, Albeni, Prigoria, Berleşti, Roşia de Amaradia, Bustuchin. “Noi suntem constituiţi deja la nivelul judeţului cu toţi medicii, pe cinci centre, mergem în teritoriu, şi le explicăm proprietarilor de animale modul de prevenire şi combatere a bolii. Rog toţi proprietarii de animale cărora li se pare suspectă starea de sănătate a animalelor să anunţe în cel mai scurt timp medicul veterinar din fiecare localitate sau să sune la 0253/226033 ca să luăm măsuri în consecinţă”, a declarat Iliuţă.
Boala limbii albastre afectează trei specii de animale, ovine, bovine şi caprine, este transmisă de la animalul bolnav la cel sănătos prin înţepătura de insecte. “România nu a avut această boală, Gorjul nu a avut astfel de cazuri. Suspiciunile care există sigur vor fi confirmate, iar probele sunt în drum spre Institutul Naţional de Diagnostic pentru a confirma boala. După primirea rezultatelor, animalele vor fi puse sub observaţie, iar proprietarii din acele gospodării au obligaţia să nu scoată animalele din curte la păşunat. Dacă vor fi cazuri de mortalitate, cadavrele animalelor vor fi evaluate şi se vor despăgubi la valoarea de piaţă a animalului”, a mai spus directorul DSVSA Gorj.
Boala limbii albastre influenţează în mod dramatic starea de sănătate a animalelor, se manifestă prin apariţia de modificări la nivelul mucoaselor bucale, glandei mamare, temperatura ajunge până la 41 de grade Celsius, animalul nu mai mănâncă, şi este o boală în care pierderile economice sunt foarte mari. Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, potrivit unui comunicat al Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here