Economie

Căpşunarii de la Polovragi, nesusţinuţi prin proiecte judeţene

 | 02 iunie 2015, 00:00 | 0 comentarii | 

Cu doar câteva zile înainte de o nouă Sărbătoare a Căpşunilor ce se va organiza în comuna Polovragi, cultivatorii din zonă şi-au manifestat nemulţumirile. Aceştia şi-ar dori să aibă sprijinul consilierilor judeţeni în găsirea unui producător care să le preia întreaga cantitate de căpşune pentru a nu mai rămâne cu producţia nevândută.

Semnatura eletronica CertDigital

Picture 070În acest caz, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj ar vedea cu ochi buni organizarea unor asociaţii profesionale de valorificare a producţiilor agricole. “Am sesizat de mai multe ori că valorificarea produselor agro-alimentare este una la ora actuală nesusţinută de un cadru legislativ adecvat. Prelucrarea produselor care nu pot fi vândute în stare proaspătă lipseşte cu desăvârşire. Nu există niciun agent economic care să preia această producţie, mai ales că cea de căpşune este o producţie perisabilă. În niciun caz nu va putea vinde întreaga producţie, oricare ar fi producătorul. Vânzarea este una empirică. (…) Şi atunci o bursă a produselor agro-alimentare o consider mai mult decât necesară spre a fi legiferată. Lucrul acesta l-am explicat şi la nivelul Ministerul Agriculturii; aşa se poate stimula înfiinţarea acelor centre de colectare de care este nevoie şi astfel putem să spunem că şi produsele noastre locale pot să pătrundă şi în piaţa care este reglementată de către principalii agenţi economici de valorificare a produselor agro-alimentare ceea ce înseamnă marile complexe comerciale. Ştiu că s-a încercat şi avem o reticenţă în plan local de a se înfiinţa acele asociaţii profesionale care să se ocupe de programarea producţiilor agricole şi valorificarea produselor. Până nu se unesc fiecare ca să poată să valorifice, să facă o asociaţie care să reprezinte interesele producătorilor, este o procedură greoaie. La noi încă avem o problemă cu conceptul de asociere pentru ca să realizezi prin contracte înainte de a avea producţia cantitatea de produs pe care trebuie să o valorifici”, a declarat preşedintele CJ, Ion Călinoiu.

Picture 081Reticenţă şi în rândul consilierilor PNL
Membrii opoziţiei din Consiliul Judeţean Gorj arată cu degetul spre Ion Călinoiu, considerându-l vinovat de neexistenţa unui sprijin pentru cultivatorii de căpşune şi nu numai din judeţul nostru. “Am făcut mai multe idei de proiecte în legătură cu producătorii agricoli din judeţ; din păcate m-am lovit de acelaşi zid de neîntrecut. Adică, dacă nu sunt iniţiate de preşedintele CJ sau al aparatului propriu al CJ, nu trece nimic. Colegul meu, Victor Banţa, a avut iniţiativa proiectului cu reducerea preţurilor la cereale şi nu a trecut până nu a scris pe el Ion Călinoiu. Concret, căpşunarii din Polovragi, atâta vreme cât îl au pe Călinoiu la CJ, nu vor fi ajutaţi cu nimic. Şi cireşanii din Turcineşti la fel, şi legumicultorii din Băleşti de asemenea”, a spus Dan Vîlceanu, consilier judeţean PNL.
Evenimentul din acest an destinat căpşunilor va avea loc la finele acestei săptămâni, la Polovragi. Cele mai gustoase şi autentice căpşuni vor fi expuse spre vânzare de către cultivatori, acestea făcând parte din soiurile Clery şi Arosa.
Izabella Molnar

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL