Cartoful dulce – o excelentă legumă-medicament

5542

Cartoful dulce sau batata, ignama este alături de porumb și cartoful comun una din cele trei culturi aduse din faimosul Tărâm al Mirodeniilor în Europa de Cristofor Columb la întoarcerea sa din prima călătorie în America, unde acesta era consumat cu milenii înainte de către incașii din Peru. Au trecut mai bine de 200 ani până să fie introdus în alimentația omului în Europa, ca urmare a unei întâmplări hazlii de la Casa Regală a Angliei. La început s-a încercat folosirea cartofului crud în alimentație, dar cum gustul acestuia nu a fost pe placul regelui bucătarul a aruncat feliile de cartofi în cuptorul încins. Mirosul plăcut căpătat de acestea prin coacere a gâdilat plăcut nasul stăpânului și astfel a devenit o delicatesă pe care mult timp nu și-o putea permite oricine. Acum cartoful dulce este consumat pe scară mare în Asia, China produce 80 % din producția mondială în 100 varietăți, America, sudul Rusiei, insulele Pacificului, iar în India pasta de cartof dulce în asociație cu sucul de lămâie se folosește și la vopsitul părului. În general există două varietăți de cartof dulce: cartoful Jersey cu pulpa mai uscată și cartoful Yan mult mai zemos, care gătit capătă textură gelatinoasă. Este indicat ca la gătit să nu se elimine coaja fină căci nu este toxică, precum cea de cartof comun care conține solanina, un alcaloid toxic, spre a nu diminua conținutul de fibre digestive, potasiu sau de quercitină, substanță cu excelente însușiri antioxidante.
Iată efectele benefice ale cartofului dulce:
1 – Recomandat bolnavilor de diabet sau celor ce vor să se ferească de acesta căci are indice glicemic redus și reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei și împiedică apariția sindromului de insulino-rezistență, iar fibrele sale reglează glicemia și îmbunătățesc digestia prevenind constipația, balonarea și flatulența, poate fi consumat de persoanele cu ficat gras sau în curele de slăbire.
2 – Îmbunătățește circulația sângelui prin aportul sodiului și potasiului.
3 – Previne cancerul de prostată sau de colon datorită betacarotenului .
4 – Sprijină fertilitatea feminină datorită fierului, iar vitamina A asigură echilibrul hormonal în sarcină și alăptare.
5 – Întărește sistemul imunitar, și ne ferește de afecțiuni respiratorii, răceli, tratează congestia nasului, a bronhiilor sau a plămânilor datorită vitaminei C și betacarotenului.
6 – Menține memoria și sistemul muscular, previne și combate bolile Alzheimer și Parkinson, asigură un somn liniștit datorită conținutului în colină.
7 – Asigură o vedere optimă, contracarează efectul negativ al radiațiilor ultraviolete sau de la investigațiile imagistice iradiante, și, prin producția de colagen, asigură elasticitatea pielii și previne apariția ridurilor.
8 – Are efect calmant asupra stomacului și intestinelor, previne și tratează ulcerul.
9 – Asigură echilibrul apei în organism.
10 – Menține sănătatea arterelor și venelor sanguine.
11 – Diminuează atacul metalelor grele și pe cel al radicalilor liberi din organism.
12 – Are efect antiinflamator intern și extern, prin conținutul de betacriptoxantină reduce cu până la 50 % riscul formării artritei.
13 – Stabilizează nivelul zahărului în sânge, previne afecțiunile cardiace asociate diabetului datorită carotenoizilor și vitaminei B 6 .
14 – Tratează enfizema și alte maladii asociate fumatului.
Sunt și unele contraindicații în consumul de cartof dulce cum ar fi:
1 – Se evită consumul de cartof dulce de către cei care fac tratamente cu beta-blocante din cauza nivelului ridicat de potasiu din organism.
2 – Consumul excesiv de cartof dulce poate colora pielea și unghiile datorită conținutului de betacaroten.
3 – Nu se consumă cartof dulce de persoanele cu probleme de rinichi, deoarece conținutul de oxalați poate favoriza formarea pietrelor la rinichi.
4 – Gătit la temperaturi ridicate își pierde proprietatea de a combate flatulența.
Redăm mai jos cele mai importante indicații de folosire a cartofilor dulci.
1 – Nu cumpăraţi cartofi dulci moi, ridați, cu pete sau crăpături.
2 – Cel mai bun gust se obține prin gătirea la cuptor sau microunde la temperaturi scăzute.
3 – Nu trebuie să adaugi unt sau sosuri peste ei căci îi diminuează gustul, dar poți presăra la copt scorțișoară, curry sau chimion.
4 – Se pot găti cu cartofi dulci toate sortimentele de mâncăruri care se fac din cartoful comun.
Din punct de vedere agrotehnic cultivarea cartofului dulce necesită aceeași tehnologie ca și cartoful comun cu mențiunea că acest cartof nu este atacat de gândacul de Colorado, alți dăunători sau boli specifice cartofului comun, deci reclamă un consum foarte mic de pesticide, poate fi cultivat mai ușor în regim ecologic.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here