Circa 30.000 de gorjeni îşi încasează pensiile pe card

580

Este vorba despre zeci de mii de pensionari gorjeni care au înlocuit metoda clasică de primire a pensiei cu cea prin cardul bancar.

În judeţul Gorj, aproape 30.000 dintre pensionari au ales să primească pensia pe carduri bancare sau virament şi nu prin intermediul poştaşilor. Mulţi dintre pensionarii judeţului nostru preferă, însă, să aştepte, lună de lună, poştaşul să le bată la uşă pentru a le aduce pensia, preferând astfel metoda clasică de încasare a pensiei. Astfel, în prezent, peste 29.000 de pensionari din Gorj au ales varianta cardurilor bancare, în timp ce alţi peste 55.000 îşi încasează lunar pensia prin mandat poştal.
În prezent, un număr de 21 de bănci au încheiate convenţii cu Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) privind plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card. Spre deosebire de clienţii obişnuiţi, cei care îşi deschid un cont pentru încasarea pensiei la una din băncile de pe piaţă nu sunt taxaţi la retragerea banilor la ATM. În funcţie de instituţia bancară, sunt oferite bonusuri de dobândă la depozitele seniorilor, costuri mai mici la contractarea unui împrumut şi posibilitatea de a face o descoperire de cont în limita a trei pensii. Totodată, ca orice card de debit, şi cel de pensie poate fi folosit la cumpărături la comercianţi, la achitarea facturilor la bancomate fără niciun comision sau la plata online a taxelor şi impozitelor.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Casei Naţionale de Pensii, comisioanele percepute pensionarilor care au optat pentru plata pensiei prin conturi/carduri bancare la Banca Românească S.A., Raiffeisen Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Garanti Bank, Romanian International Bank şi Procredit Bank sunt următoarele: la Banca Românească – 0,05%, min. 1 leu, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghişeu; la Raiffeisen Bank – 0,5%, min. 2,5 lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghişeu; la Garanti Bank – 0,03%, comisionul perceput de banca la retragerea de la ghişeu; la Procredit Bank – 0,2% suma – retragere ATM-uri ProCredit Bank, 0,5% suma + 2,5 lei/suma – retragere alte ATM-uri, 0,5 lei la interogare sold, 0,55%/suma comisionul perceput de bancă la retragerea de la casieriile ProCredit Bank; la Romanian International Bank – 0,1 lei, la interogare sold de la ATM-urile proprii, 0,2%/suma comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghişeu din cardul de debit, în cadrul sucursalelor Romanian International Bank; 0,5% (min.1 leu)/suma comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghişeu din contul curent, în cadrul sucursalelor Romanian International Bank.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here