Dezbatere publică pentru instituirea, din nou, a procedurii de ridicare de către Transloc a maşinilor parcate neregulamentar

504

Deşi încă din decembrie 2016, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care maşinile care sunt parcate neregulamentar vor putea fi ridicate, din nou, la Târgu-Jiu nu a fost încă instituită această procedură.

Două proiecte în acest sens au fost elaborate de către Primăria Târgu-Jiu şi lansate spre consultarea consilierilor locali în şedinţa ordinară de luna trecută, însă acestea vor deveni hotărâri abia după lansarea în dezbaterea publică şi aprobarea proiectelor într-o şedinţă de Consiliu Local. Potrivit actului normativ, vor putea fi ridicate maşinile parcate neregulamentar pe carosabil, pe pistele pentru biciclişti sau pe cele dedicate anumitor categorii, cât şi pe trotuar. Ridicarea vehiculelor se realizează de către administratorul drumului sau de către autoritatea publică locală, după caz.
Administratorii drumului pot permite oprirea sau staţionarea maşinilor, inclusiv pe trotuar, dacă zona este semnalizată corespunzător.
În ceea ce priveşte procedura de ridicare, aceasta nu poate începe dacă în interiorul maşinii sunt persoane. De asemenea, firmele nu vor putea ridica maşina, dacă proprietarul a revenit înainte de începerea procedurilor de ridicare.
“În ceea ce priveşte cele două proiecte de hotărâre, acestea au fost prezentate consilierilor locali în şedinţa din 24 aprilie 2017 pentru consultare, iar aceste două propuneri de proiecte vor intra în dezbatere publică conform procedurii instituite prin Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Loredana Covei.

Contract pe 4 ani cu Transloc
Dacă proiectele vor primi toate avizele necesare, SC Transloc SA se va ocupa, din nou, de ridicarea maşinilor, transportul şi depozitarea acestora, procedura fiind demarată prin atribuirea unui contract de delegare. Societatea de la Târgu-Jiu poate desfăşura o astfel de activitate având inclus în domeniul său de activitate codurile CAEN 5221 şi 5210 care îi permit efectuarea acestui serviciu public. Potrivit proiectului de hotărâre iniţiat de şefii din Primăria Târgu-Jiu, durata contractului de delegare a serviciului public de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor parcate neregulamentar este de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii acestui termen prin acordul părţilor. Tarifele pentru aceste servicii vor fi şi ele aprobate printr-o nouă hotărâre a Consiliului Local Târgu-Jiu. Tariful de depozitare se calculează pe intervale de 24 de ore, începând cu momentul depozitării, nefracţionat.
“Activitatea de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor se realizează în intervalul orar 08.00-20.00, de luni până vineri, în mod continuu şi permanent pe toată durata contractului. În caz de intervenţie rapidă (situaţii de urgenţă) programul activităţilor este unul de 24 de ore, de luni până duminică. Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare”, se mai arată în proiectul de hotărâre ce va fi lansat în dezbatere publică de conducerea Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

La data de 25 mai 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Şi la Târgu-Jiu, prin hotărâre de Consiliu Local, era aprobat un regulament de ridicare a maşinilor oprite neregulamentar, de ridicarea acestora ocupându-se o structură din cadrul societăţii Transloc.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here