DSV a dat startul controalelor în exploataţiile non-profesionale şi comerciale din judeţ

433

Medicii veterinari din judeţul Gorj derulează în prezent o serie de controale la nivelul tuturor localităţilor, în gospodăriile oamenilor, precum şi în exploataţiile comerciale. Sunt verificate efectivele de animale, procedura de vânzare a acestora, precum şi eventualele semne clinice de boală.

Potrivit lui Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, inspecţiile în exploataţiile non-profesionale au debutat la începutul acestei luni, iar instruirile cu medicii veterinari s-au efectuat la sfârşitul lunii februarie.
“Suntem deja în acţiune cu inspecţiile la exploataţiile non-profesionale. Acestea au început în primele zile ale acestei luni. Sunt verificate animalele din exploataţii, dacă au crotalii, formulare de crotaliere, se verifică documentele animalelor vândute din gospodării, precum şi eventualele semne de boală. De astăzi (n.r. ieri) începem controalele şi în exploataţiile comerciale de tip A, adică cele înregistrate la Camera de Comerţ. Practic, pe societăţi facem aceleaşi proceduri de verificare. Aici, vorbim despre controale la 806 exploataţii comerciale din judeţ”, a declarat şeful DSVSA Gorj.

Probe pentru depistarea anemiei infecţioase
Tot în această perioadă, medicii veterinari gorjeni recoltează probe de sânge de la cele aproximativ 8.000 de cabaline din judeţ în vederea depistării cazurilor de anemie infecţioasă, cunoscută sub denumirea de “SIDA a cailor”.
“S-au recoltat deja peste 4.000 de probe de sânge. Am început campania în luna februarie. Suntem cu acţiunea cam la jumătate. Ar fi de testat circa 8.000 de exemplare de cabaline din întreg judeţul. Din fericire, până acum, nicio probă de sânge nu a ieşit pozitivă pentru anemie infecţioasă. De campanie se ocupă tot medicii veterinari din fiecare localitate, iar recoltarea de probe de sânge este gratuită, suportată de la bugetul de stat, practic, proprietarul nu plăteşte nimic”, a precizat Nicolae Călescu.
Anul trecut, opt exemplare de cabaline depistate cu anemie infecţioasă au fost scoase din exploataţii şi sacrificate. Anemia infecţioasă ecvină (AIE), cunoscută şi sub denumirea de febră de mlaştină, este o boală virală produsă de un lentivirus cu acţiune complexă care se manifestă la cai şi măgari prin febră remitentă şi intermitentă, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateză hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care, de cele mai multe ori, provoacă moartea.
Acest virus are capacitatea unică de a infecta calul pe viaţă, producând atacuri intermitente de boală, urmate de perioade în care animalul poate părea normal.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here