După cooptarea a 19 UAT-uri/Alte două localităţi aderă la ADIA Gorj

1165

Operatorul judeţean Aparegio şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADIA Gorj continuă cooptarea localităţilor în vederea accesării de fonduri europene pentru dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare.

În acest sens, în perioada următoare, o serie de întâlniri sunt programate cu primarii din judeţ. “Pentru anul 2017, ca şi proiect al meu personal, dar şi al ADIA, ne dorim să extindem aria UAT-urilor care să devină membre ale asociaţiei. Pentru mine, personal, un target de minim 40 UAT-uri se poate atinge cel puţin până la jumătatea anului. Urmează o perioadă în care voi avea întâlnire cu primarii din judeţul Gorj şi vom purta discuţii cu privire la ceea ce înseamnă aderarea la ADIA şi rolul pe care îl joacă asociaţia în proiectele pe fonduri europene. Trebuie să ştie toată lumea că toate aceste fonduri europene nu pot fi obţinute decât făcând parte dintr-o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară. Aceste finanţări nerambursabile sunt condiţionate de înfiinţarea unui operator regional şi a unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară. De asemenea judeţul Gorj, ca şi România, prin tratatul de aderare şi prin directiva CE nr. 91/271/CE are de îndeplinit anumite ţinte pe sectorul de apă şi apă uzată în special pe colectarea şi epurarea apelor uzate. Ele trebuie îndeplinite şi, mai ales, colectarea şi epurarea apelor uzate este o prioritate pe partea de mediu. De aceea, o asociaţie de dezvoltare intercomunitară împreună cu operatorul regional va avea în următoarele luni discuţii cu reprezentanţii UAT-urilor din judeţul Gorj pentru a-şi reuşi să-i convingem să vină alături de asociaţie şi apoi să delege serviciul de apă şi de canal către operatorul regional. (…) S-a văzut faptul că această coordonare a serviciului de apă-canal este una destul de costisitoare pentru un UAT şi atunci cea mai bună soluţie este de a delega serviciul către operator şi, în acelaşi timp, de a dezvolta judeţul Gorj. (…) Deja s-au finalizat procedurile de inventariere la nivelul UAT-urilor Scoarţa, Peştişani, Novaci şi Turceni. Urmează acum să fie semnate contractele de delegare de gestiune cu aceste UAT-uri prin mandatarea ADIA. În luna septembrie a avut loc o modificare a legislaţiei şi a trebuit să amânăm un pic procedura acestor termene, dar în perioada următoare va avea loc delegarea serviciului la UAT-urile menţionate, urmând ca şi restul UAT-urilor să înceapă procedurile de inventariere şi apoi semnarea contractului de delegare”, a declarat directorul executiv al ADIA Gorj, Mihai Gherghe.

UAT-urile achită o cotizaţie anuală
În numai câteva săptămâni, celor 19 UAT-uri, li se vor alătura alte două localităţi. Este vorba despre Polovragi şi Baia de Fier. “La ultima conferinţă vă anunţam că ultimele trei UAT-uri care au aderat la ADIA Gorj au fost Runcu, Leleşti şi Cruşeţ. Până la sfârşitul anului 2016, am reuşit să ducem în ADIA încă trei UAT-uri Tismana, Godineşti şi Dăneşti. De asemenea, UAT Polovragi şi Baia de Fier şi-au exprimat prin hotărâre de Consiliul Local dorinţa de a adera la asociaţie astfel încât la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, după ce toţi ceilalţi membri ai ADIA îşi vor da acordul prin hotărâre de Consiliu, să urmeze o şedinţă a Asociaţiei prin care să aprobăm aderarea şi a acestor două UAT-uri. (…) ADIA funcţionează din 2007 atunci când cele 5 UAT-uri şi CJ Gorj au fondat asociaţia. Este vorba despre: municipiile Târgu-Jiu şi Motru, oraşele Bumbeşti-Jiu, Târgu-Cărbuneşti şi Ţicleni. Apoi, la sfârşitul lui 2015 au aderat Turceni, Novaci, Peştişani, Bumbeşti-Piţic, Scoarţa, Bălăneşti, apoi Runcu, Leleşti, Cruşeţ, şi, la sfârşitul anului 2016, Tismana, Godineşti şi Dăneşti”, a mai spus şeful ADIA Gorj.
La aderare, fiecare localitate achită contribuţia către patrimoniul social al ADIA, iar anual plăteşte o contribuţie în funcţie de numărul de locuitori şi dimensiunea UAT-ului. Cea mai mare cotizaţie anuală achitată către ADIA Gorj este plătită de municipiul Târgu-Jiu, valoarea acesteia situându-se la 15.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here