Economie

Epuizare de fonduri pentru submăsura “Investiţii în exploataţii agricole”

 | 09 iunie 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), prin Oficiul Judeţean Gorj, anunţă că fondurile disponibile prin submăsura (sM) 4.1 “Investiţii în exploataţii agricole” pentru sectorul vegetal şi pentru zona montană aferentă acestei submăsuri au fost epuizate în primele cinci zile din etapa a doua de depunere a sesiunii anuale 2017. De asemenea, au fost solicitate integral şi fondurile alocate sectorului vegetal aferent sM 4.1 pentru solicitanţii din arealul ITI – Delta Dunării.

Semnatura eletronica CertDigital

“Numărul mare de cereri de finanţare pentru sectorul vegetal arată nevoia reală de investiţii în tehnologizarea agriculturii în toate zonele ţării. Este evident că fondurile disponibile sunt insuficiente pentru a acoperi tot necesarul de tehnică agricolă din ţara noastră, dar cu toate acestea reprezintă un ajutor considerabil pentru dezvoltarea şi modernizarea agriculturii româneşti” a precizat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuţ Chesnoiu. Pentru sM 4.1 – sector vegetal, AFIR a primit on-line în sesiunea din acest an nu mai puţin de 1.163 de solicitări de finanţare în valoare totală nerambursabilă de 456,8 milioane euro. Alocarea financiară, disponibilă pentru sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanţare a investiţiilor la nivel naţional în sectorul vegetal a fost de 79 de milioane euro.
Solicitanţii de finanţare pentru sectorul vegetal (sM 4.1) din zona ITI – Delta Dunării au depus pe pagina de internet a AFIR 123 de cereri de finanţare în valoare de aproximativ 50 de milioane euro. Fondurile alocate pentru acest tip de investiţii care se adresează solicitanţilor de finanţări din zona ITI – Delta Dunării au fost în valoare de 16,5 milioane euro. Totodată, solicitanţii de fonduri pentru investiţii în exploataţii agricole din zona montană au depus on-line 78 de cereri de finanţare în cuantum de 47,5 milioane euro. Este de precizat faptul că pentru zona montană aferentă sM 4.1 au fost alocate 14 milioane euro.
“Depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale s-a oprit înainte de termenul limită prevăzut în anunţul de lansare pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate a depăşit 200% din alocare (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase). Sesiunea de depunere a proiectelor pentru investiţii în exploataţii agricole prin sM 4.1 a fost lansată în data de 3 mai 2017. Termenul limită de depunere a cererilor de finanţare este de 31 iulie 2017 pentru componentele pentru care nu au fost solicitate integral fondurile disponibile, respectiv sectorul ferme de familie şi sectorul zootehnic”, au transmis reprezentanţii OJFIR Gorj, prin intermediul unui comunicat de presă.

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL