Fără ajutoare sociale pentru târgujienii restanţieri la plata taxelor şi impozitelor

405

Ajutoarea socialeTârgujienii care nu-şi plătesc taxele şi impozitele la bugetul local nu vor mai primi ajutoare sociale. Guvernul a decis, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, ca tuturor românilor care nu îşi plătesc taxele către stat să le fie sistate toate ajutoarele sociale, timp de cinci luni.

La nivelul municipiului Târgu-Jiu, printre cei care vor rămâne fără ajutoare sociale din cauza neplăţii taxelor şi impozitelor, se numără în principal cetăţenii de etnie rromă, Direcţia de Taxe şi Impozite Locale având de recuperat peste 5 miliarde de lei de la rromii din Târgu-Jiu: “În partea de nord cei mai mulţi sunt beneficiari de ajutor social, ei beneficiind din start de reducerea aceea de 50%. Avem foarte multe cazuri acolo de insolvabilitate, adică persoane care nu au nici un fel de bun care poate fi executat silit şi de la an la an, prin verificările pe care le facem, le întocmim dosarele de insolvabilitate. Mai sunt şi rare cazuri când descoperim că se ocupă cu vânzarea de haine vechi în anumite zone sau au o altă activitate şi acolo mergem pe angajamente de plată, pe eşalonări la plată. Avem de recuperat peste 5 miliarde. Acum s-a modificat Legea 571 şi aceste ajutoare sociale şi absolut toate aceste alocaţii date din bugetul de stat sau bugetul local nu vor mai putea fi acordate cetăţenilor care înregistrează restanţe la plata taxelor şi impozitelor locale. Până la 31 ianuarie, noi va trebui să comunicăm, pe baza listelor pe care le vom primi de la Direcţia de Prestaţii Sociale, să transmitem această situaţie şi cred că mulţi dintre ei vor fi mobilizaţi în a-şi achita impozitele iar alţii care nu pot să facă acest lucru vor pierde aceste ajutoare”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu Jiu. În ciuda faptul că pot beneficia de diverse facilităţi şi reduceri în condiţiile în care-şi achită la timp taxele şi impozitele, rromii din Târgu-Jiu nu s-au îngrămădit să-şi plătească dările. Nici sechestrele nu reprezintă o metodă practică de recupera datoriile, mai ales că în general clădirile sunt exceptate de la executarea silită: “Am încercat să punem sechestre pe maşini însă, de cele mai parcaremulte ori, maşinile nu fac obiectul proprietăţii lor. Sunt luate în leasing sau chiar dacă le-au cumpărat, nu le-au înmatriculat pe numele lor. Este greu de valorificat un sechestru de aceea, de cele mai multe ori, am apelat şi am ajuns la o înţelegere cu dumnealor să plătească eşalonat debitele dar, în cele mai multe dintre cazuri, nu se ţin de aceste angajamente. Bineînţeles că sunt şi cazuri de cetăţeni din această categorie care vin şi-şi achită la termenele de plată sau chiar în avans ca să beneficieze de bonificaţie. Nu este o regulă, nu toţi sunt în această situaţie”, a explicat Mariana Budulan.

Locurile de parcare, acordate cu prioritate celor care îşi plătesc dările

Un alt dezavantaj pentru cei care nu-şi plătesc taxele şi impozitele este acela referitor la acordarea locurilor de parcare. Târgujienii care sunt la zi cu palta impozitelor au venit cu iniţiativa ca împărţirea locurilor de parcare să se facă ţinându-se cont şi de acest fapt, mai ales că pe lista restanţierilor se află şi mulţi proprietari de garaje care nu şi-au mai achitat restanţele de ani buni.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here