Fermierii din Gorj, la întâlnire cu reprezentanţii APIA

453

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj a finalizat deja controalele la exploataţiile agricole care se află în eşantionul de verificări pentru a putea plăti integral subvenţiile din anul 2015.

Cea de-a doua tranşă din plata pe suprafaţă urmează să li se achite fermierilor gorjeni până la data de 30 iunie 2016. “Am terminat toate controalele. În aceste zile am organizat instruiri cu funcţionarii publici care gestionează aceste cereri, care sunt responsabili de dosare, urmând ca până la termenul din 20 februarie să facem întâlniri cu fermierii. Aici vorbim despre un număr de 1.314 de fermieri selectaţi la controlul prin teledetecţie, dar probabil vor fi şi fermieri neselectaţi. Vrem să discutăm cu aceştia rezultatele controalelor efectuate, eventual să rezolvăm toate neconformităţile, deoarece controlul prin teledetecţie a fost efectuat de către un prestator. Cu această ocazie, vom vedea şi care sunt motivele pentru care fermierii au probleme cu suprafeţele neconforme. Pentru cei 1.314 de fermieri asupra cărora s-au făcut controale prin teledetecţie, avem o suprafaţă de 4.395,76 hectare şi 3.825 de parcele”, a declarat directorul executiv al APIA Gorj, Constantin Negrea.
În toamna anului trecut, din numărul total de fermieri din judeţul Gorj care au depus cerere pentru obţinerea de subvenţii pe suprafaţă, au fost verificaţi prin control la faţa locului un număr de 1.368, din aceştia 54 fiind verificaţi prin control clasic, 1.314 prin teledetecţie, iar suprafaţa totală de terenuri supusă controlului a fost de 6.227,48 hectare.
Pentru a primi în acest an subvenţiile pe suprafaţă, fermierii din Gorj trebuie să dovedească că au înfiinţat culturile agricole doar cu sămânţă certificată. Conform Ordinului 619/2015, sămânţa certificată trebuie folosită pentru culturile de soia, lucernă, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei şi fibre, orez, cartof, sfeclă de zahăr, tomate destinate industrializării, castraveţilor destinaţi industrializării, legumelor cultivate în seră şi legume cultivate în solarii. Agricultorii pot dovedi că utilizează sămânţă certificată prin factura fiscală de la achiziţie, dar şi prin documentul de certificare a lotului de sămânţă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here