Fermierii din judeţ, aşteptaţi să obţină ajutoare de minimis prin Direcţia pentru Agricultură

474

Noi ajutoare de minimis au fost lansate pentru fermierii din judeţul Gorj, valoarea schemei guvernamentale fiind de 24 milioane de lei. Cererile se depun la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură până pe 10 octombrie.

În şedinţa Guvernului din data de 31 august 2016, a fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care se instituie o schemă de ajutor de minimis în valoare totală de 24 milioane de lei ce se referă la achiziţionarea de berbecuţi şi ţapi de reproducţie din rase specializate. Această HG a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 septembrie. “Practic de la această dată, noi aşteptăm fermierii la sediul nostru pentru a se informa ce documente le trebuie spre a beneficia de acest sprijin de minimis. Termenul de depunere este 10 octombrie. Până în prezent, în jur de 10 fermieri au venit la noi care s-au informat, au luat documentele cu ce le trebuie pentru întocmirea dosarelor. Beneficiarii acestui ajutor de minimis sunt: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale care sunt constituite conform OG 44/2008, persoanele fizice care deţin atestat de producător emis potrivit Legii 145/2014, sau persoanele juridice, precum şi alte forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii”, a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură, Dan Tănăsescu.

Ajutor maxim de 15.000 euro
Acesta a precizat şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească viitorii beneficiari: trebuie să deţină minim 60 de capete de ovine femele care la data depunerii dosarului trebuie să fie identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor, şi 60 de capete femele pentru caprine.
Cuantumul sprijinului financiar este de maximum 2.500 de lei pe cap atât la berbec, cât şi la ţap din rasă specializată. Este un tabel cu anumite rase specializate care trebuie să fie achiziţionate, dar majoritatea fermierilor din judeţ merg pe rasa Ţurcană; până acum pe caprine nu s-a interesat nimeni, ci numai pe ovine. “Valoarea totală a acestui ajutor de minim nu depăşeşte 15.000 euro pe cei trei ani, adică anul depunerii cererii şi următorii doi ani; se calculează şi dacă au mai beneficia şi de alte ajutoare de minimis şi va rezulta alt cuantum. Fermierii se angajează prin scris să menţină în exploataţie berbecii şi ţapii de reproducţie pe care îi achiziţionează pe o perioadă de trei ani de zile, şi să înscrie în Registrul Genealogic produşii rezultaţi în urma montei naturale cu berbecul sau cu ţapii de reproducţie pe care îi achiziţionează”, a mai spus directorul Dan Tănăsescu.
Documentele cu care fermierii trebuie să se prezinte pentru solicitarea ajutorului de minimis sunt: copie după buletin şi după atestatul de producător dacă este persoană fizică, dacă este persoană juridică certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului, declaraţie pe propria răspundere unde bifează dacă a mai beneficiat de alte ajutoare în ultimii trei ani, dovadă cont activ în bancă pentru că ajutorul financiar i se va da prin virament bancar şi nu în mână, un document care să ateste numărul de femele ovine şi caprine înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor, copia facturii fiscale de achiziţie pentru persoanele juridice sau persoanele fizice trebuie să prezinte fila carnetului de comercializare. “Este important ca aceşti berbecuţi sau ţapi să fie achiziţionaţi doar după data de 7 septembrie după ce HG s-a publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat Tănăsescu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here