Fiscul gorjean are de încasat datorii de la 3.980 de contribuabili

425

Nu mai puţin de 3.980 de contribuabili mici şi mijlocii datorează Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj peste 31 milioane de lei. Aceasta este situaţia la 1 septembrie a.c., realizată de reprezentanţii instituţiei, conform ultimei actualizări a listei debitorilor şi a obligaţiilor restante înregistrate de către aceştia.

Potrivit Luminiţei Penciu, purtător de cuvânt al AJFP Gorj, la data de 31 august 2014, un număr de 3.980 de contribuabili mici şi mijlocii de la nivelul judeţului nostru înregistrau obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat în valoare totală de 31.606.366 lei. „În structura pe bugete, înregistrăm datorii de 19.499.785 la bugetul de stat, de 8.757.434 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 3.036.542 lei reprezintă obligaţii restante la bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi 312.605 lei sunt datorii la bugetul asigurărilor de şomaj”, a declarat reprezentanta AJFP Gorj.
În cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bunăvoie obligaţiile fiscale datorate, organele fiscale competente procedează, potrivit Ordonanţei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, la acţiuni de executare silită, pentru stingerea acestora.
„Executarea silită a creanţelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, de către organul de executare competent în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu. Este de precizat că executarea silită a creanţelor fiscale nu se perimează. Ea se desfăşoară până la stingerea creanţelor fiscale înscrise în titlul executoriu, inclusiv a dobânzilor, penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere, după caz, ori a altor sume, datorate sau acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare. Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită. Somaţia este însoţită de un exemplar al titlului executoriu”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJFP Gorj.

Sechestre pentru bunurile mobile
Reprezentanta instituţiei a mai spus că pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare.
În acest caz, poprirea nu poate fi înfiinţată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei.
Executarea silită a bunurilor mobile se face prin sechestrarea şi valorificarea acestora, chiar dacă acestea se află la un terţ. Sechestrul se instituie printr-un proces-verbal.
Pentru a realiza executarea silită cu rezultate cât mai avantajoase, ţinând seama atât de interesul legitim şi imediat al creditorului, cât şi de drepturile şi obligaţiile debitorului urmărit, organul de executare va proceda la valorificarea bunurilor sechestrate în una dintre modalităţile prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare şi care, faţă de datele concrete ale cauzei, se dovedeşte a fi mai eficientă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here