Idei de afaceri – Berăria „numai una şi plec”

1056

Printre atâtea edificii ale societăţii, fără de care treburile nu ar merge ca pe roate, unul se distinge în mod deosebit, prin latura sa socială şi prin implicarea în programul cetăţenilor urbei. Berărie se numeşte şi merită numele de edificiu, după zeci şi sute de ani de existenţă şi prezenţă în viaţa oamenilor din bătrâna Europă. Numărul berăriilor este proporţional cu numărul cetăţenilor, cu dorinţa de socializare a consumatorilor şi cu temperatura aerului care poate fi domolită cu o bere rece, sprintenă şi voioasă ca o domnişoară de pension în seara balului. Şi dacă există atâtea berării, care ar mai fi ideea de afacere, care ar mai putea fi oportunitatea ei? Simplu, o berărie cu totul aparte, cu specific  atât românesc cât şi internaţional, cu decade dedicate ţărilor şi regiunilor europene în care berea este mereu la ea acasă. În perioada românească, oltenească şi gorjenească, se va servi bere autohtonă, în recipienţi din sticlă (halbe şi ţapi) şi va fi servită de către ospătari sau ţali purtând prosopul pe mâna stângă şi răspunzând, indiferent de vârstă, la apelativul (băiete !), fără a se simţi nicidecum ofensaţi, ba chiar onoraţi de o comandă în plus. Pe terasa şi în bucătăria berăriei vor sfârâi la grătar mititeii mustoşi, serviţi  tradiţional cu sare şi ardei iute,fleicile de carne şi cotletele de berbec în compania scrumbiilor aurii, gata să înoate în saramură.Conversaţiile în toi de la mese vor fi întrerupte numai pentru a asculta cântăreaţa trecută de prima tinereţe, acompaniată de patru lăutari, amintind de o fată frumoasă  care a frânt multe inimi până la împlinirea destinului său tragic, apoi cântece vesele ,făcute să uiţi de griji. În interiorul localului, amenajat în stilul perioadei antebelice, va fi amenajat un colţişor numai pentru maestrul Caragiale, de unde va analiza discret, prin monoclu, în faţa unui ţap cu bere gulerată, defectele concetăţenilor  care par a fi desprinse din zilele noastre. Pe lamperia care îmbracă berăria, vor fi aşezate postere cu imagini din ziarele timpului, tablouri cu marele  Caragiale, alături de nepieritorul  Brâncuşi, fiu şi părinte  al meleagurilor gorjene.
O altă decadă va fi dedicată berii germane, ca o recunoaştere a apetitului nemţilor faţă de băutura  produsă şi consumată în sortimente şi cantităţi capabile să domolească setea naţiunii de la apus, în compania cârnaţilor cu varză acră, a wurst-ilor de tot felul şi a iodlerelor făcute să dezmorţească atmosfera. Urmează perioada cehă, cu multitudinea ei de mărci de bere de calitate incontestabilă, mereu în competiţie de zeci şi sute de ani cu berea germană. O altă decadă va fi decada britanică, cu berea  brună, alături de plăcinta cu rinichi, sângeretele englezesc şi tradiţionalele haggies cu diverse umpluturi. Urmează decada nordică ( cu mărcile binecunoscute şi mult peşte),  franceză, austriacă şi altele, toate acestea repetându-se după un anumit timp.  Ideea de berărie europeană poate fi interpretată, pe lângă aspectul comercial al afacerii şi ca o încercare de expresie  multiculturală, unde unii mai învaţă câte ceva despre ceilalţi şi îi apropie cât de puţin, de la mari distanţe, într-o casă comună. În Târgu-Jiu se găsesc destule locuri în care poţi bea o bere, unele denumite chiar berării, chiar dacă specificul lor este cu totul altul. Propunerea de berărie europeană ,pentru un investitor cu miros fin şi spirit comercial, un „cârciumar pur sânge”, ar putea fi deosebit de atractivă, chiar dacă implică eforturi financiare considerabile pentru  demararea noii afaceri.Pentru  început aveţi nevoie de un spaţiu adecvat pe care să îl amenajaţi corespunzător, de preferat o clădire cu teren liber în faţă, pentru terasă şi,eventual, parcare. Dacă deţineţi o asemenea clădire, lucrurile se simplifică cu mult, dacă nu, va trebui să o închiriaţi. Berăria va fi compartimentată şi amenajată în stilul perioadei antebelice în România, însă va respecta regulile legislaţiei actuale. Vom avea un salon mare ,de aproximativ 80-100 mp.,o sală mai mică, tip separeu de 30-40 mp.,o încăpere pentru prepararea alimentelor, magazie alimente şi băuturi cu echipamente frigotehnice,terasă exterioară, grup sanitar, birou manager, parcarea constituind  un avantaj în plus. Pentru amenajare şi compartimentare clădire, aveţi nevoie de aproximativ 120 000 -150 000 lei, pentru dotare cu aparatură şi instalaţii, 25 000lei, avize şi acorduri  3 000 lei, chirie prima lună, 40 000 lei, aprovizionare pentru început, 30 000 lei, salarii personal prima lună, 20 000 lei. Fără alte cheltuieli care s-ar putea ivi, rezultă o sumă de aproximativ  270 000 lei, sumă de împrumutat de la o bancă, în baza unui plan de afaceri bine pus la punct.
Berăria  nu va duce lipsă de clienţi atâta timp cât calitatea produselor şi servirea  vor fi la nivel cu adevărat european.În scurt timp va deveni un nume de referinţă pentru Gorj, iar managementul potrivit îmbinat cu imaginaţia, vor genera profituri din ce în ce mai mari, investiţia dovedindu-se o alegere potrivită. Ar putea fi o materializare a sugestiei  Comitetului European de „unitate prin diversitate”, ce ziceţi?
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here