La Târgu-Jiu/Suplimentare pentru asistenţii şi însoţitorii persoanelor cu handicap

634

Săptămâna trecută, Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu a aprobat suplimentarea numărului de 280 asistenţi personali cu alţi 20 de asistenţi, precum şi suplimentarea numărului de 370 însoţitori ai persoanelor cu handicap grav cu un număr de 30 de însoţitori pentru anul 2016.

“Pentru anul 2015 a fost aprobată salarizarea unui număr de 280 asistenţi personali şi 370 însoţitori ai persoanelor cu handicap grav, în perioada ianuarie-decembrie 2015, înregistrându-se un număr de 222 dosare noi ale persoanelor cu gradul de handicap grav, care necesită asistent personal sau însoţitor. Datorită faptului că posturile bugetate sunt ocupate, drepturile prevăzute de actele normative în vigoare nu pot fi acordate, motiv pentru care în prezent în evidenţa instituţiei noastre se află un număr de 30 de solicitări ce nu au putut fi soluţionate, numărul acestora fiind în continuă creştere, deoarece dreptul la asistent personal sau însoţitor se stabileşte odată cu obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap grav. Suma necesară pentru plata celor 50 de posturi ce vor fi suplimentate, până la sfârşitul anului în curs, este de 325.630 de lei”, se arată în referatul întocmit de către conducerea Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu şi înaintat spre aprobare Consiliului Local.

33 de noi angajări, în 2016
Tot în ultima şedinţă de Consiliu Local, conducerea DPPS Târgu-Jiu a prezentat şi raportul privind activitatea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap pentru perioada ianuarie-iunie 2016. Astfel, în primul semestru al acestui an, au fost angajaţi un număr de 33 de asistenţi personali şi s-au înregistrat 24 de încetări, acestea datorându-se: decesul persoanei cu handicap grav; solicitări la cerere de suspendare a activităţii; modificarea încadrării persoanelor asistate într-un alt grad de handicap; schimbarea domiciliului bolnavilor şi asistenţilor personali în alte localităţi.
Totodată, în prima parte a acestui an s-au înregistrat un număr de 43 de cazuri de acordare a indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap grav sau pentru reprezentanţii legali ai acestora şi s-au înregistrat şi 40 de încetări de indemnizaţii.
“Conform evidenţelor noastre, rezultă că în municipiul Târgu-Jiu, numărul mai mare al persoanelor cu handicap grav este în general în rândul copiilor şi adolescenţilor. Cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la aceştia care sunt de natură nativă sau genetică sunt: encefalopatie infantilă, oligofrenie, sindrom Langdon-Down, distrofie musculară progresivă. Afecţiunile dobândite pe parcursul vieţii mai frecvent întâlnite la copii şi adolescenţi ca urmare a unor traume fizice sau psihice sunt: leucemie acută, limfom Hodking, diferite forme de neoplasm, schizofrenie, sechele după traumatisme cranio-cerebrale”, se arată în raportul întocmit de conducerea DPPS Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here