Noi categorii de persoane, introduse în rândul celor asigurate în sistemul asigurărilor pentru şomaj

456

Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. Documentul introduce noi tipuri de persoane în categoria persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj. Acest lucru este determinat de extinderea bazei de calcul a contribuţiei asiguratorii pentru muncă, în această situaţie fiind, printre alţii, administratorii societăţilor, companiilor/societăţilor naţionale şi regiilor autonome, desemnaţi/numiţi în condiţiile legii, care desfăşoară activitate pe bază de contract de mandat.
Actul normativ reglementează şi unele excepţii de la categoriile de persoane asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj. Măsura a fost luată ţinând cont de eliminarea contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi de veniturile care constituie baza de calcul a contribuţiei asiguratorie pentru muncă. De asemenea, s-a avut în vedere şi faptul că pentru aceste persoane nu există, în prezent, obligaţia de plată a contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj. În această situaţie sunt persoanele care au statut de pensionar şi, prin urmare nu mai pot fi asigurate pentru şomaj, precum şi preşedintele asociaţiei de proprietari sau alte persoane care desfăşoară activitate în baza contractului de mandat.
Totodată, sumele care se cuvin angajatorilor pentru măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru a căror acordare este necesară încheierea de convenţii cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, nu se mai deduc începând cu anul fiscal 2018 din contribuţia asiguratorie pentru muncă (pe care aceşti angajatori sunt obligaţi să o plătească), ci se acordă de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here