Obligaţii noi pentru târgujieni până la 31 martie! Noul Cod Fiscal a modificat impozitele şi taxele locale

716

Deschiderea anului fiscal 2016 a fost făcută cu întârziere la Târgu-Jiu datorită modificărilor legislative prevăzute în noul Cod Fiscal, modificări ce privesc stabilirea taxelor şi impozitelor locale. Totuşi, de luni, 11 ianuarie, târgujienii persoane fizice şi juridice se pot prezenta la sediul Direcţiei Publice de Venituri (DPV) pentru achitarea dărilor către stat pe anul curent.

Şefa DPV Târgu-Jiu a explicat, ieri, modificările prevăzute de noul Cod Fiscal legate de calculul impozitelor şi taxelor locale. O noutate este faptul că târgujienii vor plăti impozite diferite, stabilite în funcţie de tipul clădirilor, acestea fiind împărţite în clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale. “Este pentru prima oară când se face o impozitare în funcţie de categoria clădirilor şi nu de categoria contribuabililor. Până acum, un contribuabil persoană fizică plătea un impozit egal, exceptând cazurile în care avea mai multe clădiri în proprietate şi care se impozitau diferenţiat cu cote majorate. De această dată se diferenţiază clădirile, cu destinaţie de locuit deci rezidenţiale, şi cu altă destinaţie – nerezidenţiale. În cazul celor rezidenţiale aparţinând persoanelor fizice, problema e simplă, se prezintă şi impozitul e calculat ca până acum. Pentru cele nerezidenţiale pe care noi le-am identificat în baza noastră de date ca fiind în jur de 700, contribuabilii trebuie să vină la noi să scrie o declaraţie pe propria răspundere, în care se trec informaţii ce ne sunt necesare în vederea calculării impozitului pe clădiri. Pentru persoanele fizice este obligatoriu depunerea acestor declaraţii având în vedere faptul că mulţi dintre cei care au astfel de imobile le-au dobândit cu peste 5 ani în urmă, motiv pentru care impozitul va fi calculat cu 2% în loc de 0,5% cât este cota prevăzută de legislaţie”, a declarat Mariana Budulan, directorul executiv al DPV Târgu-Jiu.

mariana budulan insRaportul de evaluare aduce un impozit mai mic
Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice de pe raza municipiului Târgu-Jiu care vor depune alături de declaraţia pe propria răspundere şi un raport de evaluare al clădirilor nerezidenţiale, vor beneficia la calculul impozitului de o cotă mai mică de impozitare, adică de 05% faţă de cota de 2% pe care se poate merge dacă raportul nu este anexat în vederea stabilirii impozitului pe clădirile nerezidenţiale. “Ca atare, până pe 31 martie, pe lângă declaraţia care o vor depune, contribuabilii vor depune un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat caz în care valoarea stabilită în raport va fi cea care va influenţa şi în baza acesteia se va calcula impozitul. Dacă nu vor face acest lucru, vom calcula cu cotă de 2% asupra valorii care se află înregistrată în evidenţele noastre la această dată. Pentru contribuabilii persoane juridice care deţin în proprietate clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale există obligaţia ca până la 31 martie să se depună astfel de declaraţii pentru toate imobilele. De asemenea, vor depune ataşat declaraţiilor şi rapoartele de evaluare întocmite pentru data de 31 decembrie, care trebuie făcute tot până la data de 31 martie, dată stabilită prin lege şi pentru plata impozitului pentru întregul an sau trimestrial, depinde de fiecare cum va decide să facă această plată. Evaluatorii vor face evaluarea în baza unui ghid special de întocmire care stabileşte valoarea impozabilă şi calculul impozitului”, a precizat Budulan.

Se păstrează bonificaţia
Contribuabilii persoane fizice şi juridice care au în proprietate terenuri, mijloace de transport ori clădiri, şi care îşi achită până la 31 martie impozitul pe acestea, vor beneficia în continuare de bonificaţia de 10 procente. De acum, această bonificaţie nu se va mai acorda însă şi la taxa pe clădiri ori terenuri care sunt concesionate, închiriate ori luate în administrare, fiind o nouă modificare legislativă.
“Contribuabilii care au în concesionare, în închiriere, în administrare sau în folosinţă clădiri sau terenuri de la Primăria Târgu-Jiu vor trebui să plătească lunar această taxă şi nu semestrial, cum era până acum; termenul este ziua de 25 a lunii următoare. Vom identifica toate aceste cazuri în vederea calculării corecte a taxei pe clădiri şi terenuri atât la persoanele juridice, cât şi la cele fizice.
Se calculează la fel, numai că se numeşte taxă pentru că nu le au în proprietate, ci le au concesionate, se achită lunar şi nu semestrial, şi nu se mai acordă bonificaţie cum era până în acest an. Dacă nu vor achita lunar, se vor adăuga majorări de întârziere după fiecare lună, şi nu după semestru, cum o facem la impozitul pe clădiri şi terenuri”, a mai spus şefa DPV Târgu-Jiu.

Încasări de aproape 400.000 de lei
În primele două zile de la deschiderea anului fiscal 2016 la Târgu-Jiu, respectiv 11 şi 12 ianuarie, s-au încasat taxe şi impozite locale în cuantum de aproximativ 400.000 de lei. “Marţi am avut încasări de peste 200.000 de lei, luni de 190.000 de lei. Sunt sume duble încasate în aceste zile faţă de acelaşi interval al anului trecut datorită atât faptului că am deschis anul fiscal mai târziu cu o săptămână, cât şi majorării la impozitele pe clădiri”, a spus Mariana Budulan.
Şi restanţele înregistrate la DPV Târgu-Jiu se menţin aproximativ la fel an de an: “Datoria se menţine cu toate că în fiecare an recuperăm până la 50% din restanţe, anual se adaugă alte restanţe în aşa fel încât ne aflăm tot acolo cu amenzile, adică în jur de 10 milioane de lei. Ne aflăm în acest stadiu de circa trei ani. Anul trecut, la amenzi, din rămăşiţă, am încasat un milion prin executare silită, căci, de bună voie, contribuabilul nu vine să plătească. Am făcut în mod deosebit executări pe conturi şi venituri, mai puţin pe bunuri, deoarece nu sunt identificate”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here