Oraşul Târgu-Jiu, premiat cu “Mărul de Aur”

716

Municipiul Târgu-Jiu va intra, în acest an, în posesia trofeului „Mărul de Aur”. Autorităţile locale şi judeţene au fost informate oficial în legătură cu acest lucru de către reprezentanţii Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism (FIJET).

Mărul de Aur reprezintă o distincţie ce se acordă anual de către Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET), pentru destinaţii ce aduc o contribuţie valoroasă la dezvoltarea şi promovarea patrimoniului turismului internaţional.
În urma unui demers ce a durat 3 ani, proiectul derulat de Asociaţia de Promovare Gorj şi Fijet România, cu susţinerea Consiliului Judeţean Gorj, a Primăriei Târgu-Jiu şi a Federaţiei Asociaţilor de Promovare Turistică din România, reuşeşte să aducă acasă la Brâncuşi, “Mărul de Aur”.
Proiectul candidaturii oraşului Târgu-Jiu a început în 2011, iar evaluarea finală a potenţialului turistic al destinaţiei s-a realizat în octombrie 2013, când o delegaţie a jurnaliştilor de turism din mai multe ţări (între care SUA, Franţa, Serbia, Spania, Canada, Italia, Slovenia, Bulgaria etc.) a vizitat Târgu Jiu şi judeţul Gorj, într-o vizită organizată cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism şi a autorităţilor locale. “Este o mare bucurie pentru noi că încă un Măr de Aur a fost adus în România şi mai ales că acesta a ajuns în Gorj. Pentru noi, este o dovadă de recunoaştere a valorilor turistice ale acestui judeţ, a frumuseţilor cu care încântă ochii turiştilor, a tradiţiilor, dar şi a ospitalităţii atât de renumite a gorjenilor. Principalul merit pentru această distincţie este al lui Constantin Brâncuşi, cel care ne-a lăsat nouă această inestimabilă moştenire culturală – Ansamblul Monumental Calea Eroilor, o destinaţie care trebuie să se regăsească în agenda fiecărui turist iubitor de frumos din lumea întreagă. Nouă, tuturor, autorităţii judeţene, locale, oameni de cultură, oameni de turism, ne revine responsabilitatea de a promova această moştenire lăsată de Brâncuşi şi de a o face cunoscută lumii întregi. Un pas uriaş în acest demers l-au făcut Asociaţia de Promovare a Turismului Gorj, dna Laura Dragu, dna Corina Martin, echipa FIJET România şi Autoritatea Naţională pentru Turism, motiv pentru care îi felicităm, le mulţumim şi îi asigurăm de tot respectul şi aprecierea noastră”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

Corina Martin: „Frumuseţea Gorjului este fermecătoare şi te cucereşte”
Şi Corina Martin, preşedinta FAPT a avut câteva cuvinte de spus despre această distincţie.
“Mă bucur enorm că aducem încă un Măr de Aur în România, şi sunt onorată că am putut contribui la acest demers, de a convinge jurnaliştii de turism FIJET să cunoască şi să iubească opera lui Brâncuşi şi valoarea acestui tezaur inestimabil pentru cultură şi patrimoniul turistic universal. Frumuseţea Gorjului este fermecătoare şi te cucereşte, ca turist, de îndată ce intri în această lume de poveste românească, ce vine din legende şi tradiţii inestimabile.
Mărul de Aur va sosi la Târgu-Jiu, ca dovadă a frumuseţii şi valorii unei destinaţii turistice româneşti ce merită să fie cunoscută şi promovată în lume. Felicitările se cuvin Asociaţiei de Promovare a Turismului Gorj, dnei Laura Dragu, echipei FIJET România şi autorităţilor locale, care au sprijinit acest demers.”

Veste îmbucurătoare pentru gorjeni
Edilul Florin Cârciumaru este de părere că Târgu-Jiul merită să primească acest trofeu, acordat pentru recunoaşterea eforturilor speciale în promovarea şi ridicarea nivelului turismului. “Am primit acum câteva zile această veste îmbucurătoare pentru noi, pentru că este un trofeu foarte important care va intra în CV-ul oraşului Târgu-Jiu şi al judeţului Gorj. Orice turist din orice colţ al lumii, în momentul în care va vedea că în dreptul oraşului există un asemenea trofeu, are încredere şi vine cu încredere la Târgu-Jiu, pentru că acest trofeu ne recomandă către toţi ca un oraş, ca un judeţ turistic. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat în această cursă şi, cel mai important, transmitem un mesaj tuturor persoanelor interesate: să vină să viziteze Gorjul, pentru că merită”, a menţionat Florin Cârciumaru.
Acesta a mai adăugat că în perioada imediat următoare vor fi dezvăluite şi atuu-rile pe care le-a avut oraşul în competiţia pentru câştigarea respectivei distincţii.
Premiul acordat de FIJET a fost instituit în 1970 şi a onorat, până acum, un număr de 43 de destinaţii turistice din toată lumea. Primii care s-au bucurat de acest premiu, în 1971, au fost sicilienii, iar românii l-au obţinut pentru prima dată în 1975, când Mănăstirea Moldoviţa fost recompensată cu acest trofeu. În 2009, România a mai primit trei distincţii pentru Mărginimea Sibiului, Delta Dunării şi compania aeriană Blue Air.
Decernarea Mărului de Aur va avea loc în perioada 10-14.10.2014, la Târgu-Jiu, cu participarea Preşedintelui FIJET, Tijani Haddad.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here