Pentru „Oraşul Reciclării”, La Târgu-Jiu s-au strâns 40 de tone de deşeuri, în două luni

505

Municipiul Târgu-Jiu participă, din nou, la concursul „Oraşul Reciclării”, aflat la cea de-a doua ediţie. Competiţia se derulează în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014 şi are drept scop stimularea interesului pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje. În primele două luni ale anului, la Târgu-Jiu s-au colectat selectiv 40 de tone de gunoaie.

32 de municipii sunt înscrise în competiţia „Oraşul Reciclării”, ediţia a doua. Între acestea se regăseşte şi municipiul Târgu-Jiu. Criteriile care vor sta la baza evaluării municipiilor ţin de calitatea serviciilor de colectare separată. Acest lucru înseamnă accesul populaţiei la containerele specializate de colectare selectivă, cât şi de corectitudinea cu care sunt depuse în aceste containere. „Municipiul Târgu-Jiu participă la ediţia a doua a competiţiei „Oraşul Reciclării”, care se desfăşoară începând cu luna ianuarie până în luna iunie a acestui an. Este vorba de colectarea selectivă în oraş, ce cantităţi adunăm, ce calitate au deşeurile colectate şi selectate în aceste containere speciale sau în acei saci galbeni folosiţi de operatorul de salubritate. Avem un set de criterii în funcţie de care se calculează punctajul. Am început să facem raportările şi am raportat deja pentru primele două luni, ianuarie şi februarie, cantitatea colectată în acea perioadă fiind 40 de tone”, a declarat Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Apel către cetăţeni
Municipalitatea face un apel către cetăţenii din Târgu-Jiu în vederea depozitării gunoaielor în mod corect. „Solicitarea noastră către cetăţeni este aceea de a folosi aşa cum trebuie cele peste 250 de containere pentru colectare selectivă amplasate în oraş: containerul pentru pet-uri să conţină pet-uri, cel pentru hârtie să conţină hârtie şi nu invers”, a spus Jilăveanu.
Conducerea societăţii de salubrizare Polaris M Holding  consideră că târgujienii au început să se obişnuiască, treptat, cu colectarea selectivă, însă mai este încă nevoie de o campanie de conştientizare în rândul populaţiei.   „Dacă în urmă cu 6 ani, când am început programul pilot de colectare selectivă, la nivelul municipiului Târgu-Jiu s-au ridicat 10 tone, ceea ce este foarte puţin pentru un oraş atât de mare, anul trecut am reuşit performanţa să strângem 392 de tone”, a declarat Luis Popa, directorul societăţii Polaris M Holding.
Cetăţile înrolate: 32 de municipalităţi în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată au răspuns pozitiv chemării la luptă: Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti-Sectoarele 3 şi 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.
La finalul celor 6 luni, câştigătorul va obţine titlul de Oraşul Reciclării şi marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.

Gestionarea deşeurilor, o prioritate
Deşeurile şi gestionarea lor sunt o prioritate dar şi o provocare, obligaţia reducerii cu 15% a deşeurilor depozitate fiind o misiune dificilă a autorităţilor locale, dar nu imposibilă. Eficienţa în domeniul serviciilor publice nu poate exista decât prin implicare, obiective comune şi strategii pe termen lung.
Cele 32 de municipalităţi înscrise în competiţie însumează peste 4 milioane de locuitori din totalul de 9 milioane care au acces la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.
Competiţia Oraşul Reciclării este realizată sub patronajul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi în colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România şi cu Institutul pentru Politici Publice.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here