Peste 300 de tătici din Gorj au preferat scutecele în locul job-ului

453

Fiind într-o epocă modernă, în care femeile nu mai au acelaşi statut financiar cu cel al bărbaţilor, uneori acesta fiind depăşit, mulţi tătici au optat să stea acasă să-şi crească bebeluşii, în timp ce mămicile au ales serviciul. Sute de astfel de cazuri sunt înregistrate şi la nivelul judeţului nostru, unde peste 300 de bărbaţi primesc indemnizaţie de creşetere a copilului şi alţi 400 primesc stimulant de inserţie.

Potrivit Danielei Stănişel, consilier superior în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj, la finele lunii august, erau în plată nu mai puţin de 319 bărbaţi care primesc indemnizaţie de creştere a copilului. „Luna trecută am făcut plăţi totale de 1.511.226 lei pentru indemnizaţiile de creştere a copilului. Din suma totală, 1.284.402 lei sunt plăţi făcute către 1.700 de femei beneficiare de concediu pentru creşterea micuţilor, iar 319 sunt bărbaţi, acestora din urmă plătindu-li-se, pe luna trecută suma de 226.824 lei”, a precizat reprezentanta AJPIS Gorj.
Autorităţile abilitate de la Gorj afirmă că, de la an la an, numărul tăticilor care lasă temporar serviciul pentru a-şi îngriji bebeluşii este în creştere. Majoritatea celor care aleg această alternativă o fac pentru că soţiile au salarii mai mari şi locuri de muncă mai sigure.

Stimulente pentru 441 de taţi
Indemnizaţia pentru creşterea copilului se oferă până la vârsta de 1 an sau 3 pentru copilul cu handicap, cuantumul lunar prevăzut fiind între 600 – 3.400 lei şi până la vârsta de 2 ani, cuantumul lunar prevăzut fiind între 600 – 1.200 lei.
Persoanele care îşi reiau activitatea anterior împlinirii perioadei pentru care au optat, pot beneficia de stimulent de inserţie în valoare de 500 lei/lunar până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani pentru ambele opţiuni. Astfel, în prezent, la nivelul judeţului Gorj, stimulent de inserţie primesc 679 de persoane, dintre care 238 de mame şi 441 de tatici. Pentru acordarea stimulentelor, AJPIS Gorj a virat luna trecută suma de 232.328 lei pentru taţii beneficiari şi 116.999 lei pentru mame.

Facilităţi din partea statului
Legislaţia actuală reglementează o serie de facilităţi pentru salariaţii părinţi. Spre exemplu, femeile însărcinate şi cele care au născut şi s-au întors la serviciu pot beneficia de protecţie şi de unele privilegii la locul de muncă, dacă îşi anunţă angajatorul despre starea lor, conform OUG 96/2003, privind protecţia maternităţii la locul de muncă. De concediu de creştere a copilului pot beneficia persoanele care, în anul anterior datei naşterii copilului, au realizat, timp de 12 luni, venituri din salarii, din activităţi independente sau din activităţi agricole supuse impozitului pe venit. Drepturile constau în acordarea unui concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (trei ani, în cazul copilului cu handicap), precum şi a unei indemnizaţii lunare. Din anul 2012, pentru menţinerea dreptului la concediu şi indemnizaţie, cei în cauză trebuie să îşi achite impozitele şi taxele la bugetul local. Sunt exceptate persoanele singure, care au în îngrijire unul sau mai mulţi copii. Potrivit legii, în perioada concediilor menţionate, părinţii primesc indemnizaţii lunare de până la 85% din venitul net.
Un alt drept este stimulentul de inserţie, care înseamnă bani în plus pentru mamele care revin mai repede la serviciu. De acesta beneficiază unul dintre părinţi, persoanele care au adoptat copilul, cele cărora li s-a încredinţat copilul pentru adopţie sau care au copilul în plasament. În prezent, cuantumul stimulentului de inserţie este de un indicator social de referinţă (ISR), adică de 500 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here