Economie

Peste 7,7 milioane de lei au ajuns în buzunarele gorjenilor sub formă de prestaţii sociale

 | 18 iunie 2015, 00:00 | 0 comentarii | 

Luna trecută a fost una cu cheltuieli masive în ceea ce priveşte beneficiarii de diverse prestaţii sociale de la nivelul judeţului nostru. Potrivit unei informări transmise de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), valoarea plăţilor efectuate în luna mai cu titlu de prestaţii sociale a depăşit suma de 7,7 milioane de lei.

Semnatura eletronica CertDigital

Conducerea AJPIS Gorj anunţă faptul că, în luna mai a.c., s-au făcut plăţi ce reprezintă prestaţii sociale, pentru un număr de 77.277 de beneficiari, valoarea totală a sumelor fiind de 7.744.386 de lei. “În mai s-a plătit circa 3,5 milioane lei pentru alocaţiile de stat pentru copii pentru 62.674 de minori din judeţ. De asemenea, 928.712 lei au mers către 6.359 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei. Şi către cei pentru alocaţii de plasament, în mai s-a achitat suma de 333.600 de lei pentru 513 persoane. Tot în cea de-a cincea lună a acestui an, 1.986 de gorjeni au primit indemnizaţii de creştere a copilului în valoare de 1.542.882 lei, iar valoarea stimulentelor achitate către 683 de prestatori a fost de 345.784 de lei”, a declarat Viorica Roşianu, director executiv al AJPIS Gorj.

Criterii de acordare a beneficiilor sociale
Totodată, AJPIS Gorj a plătit puţin peste un milion de lei pentru 4.897 de beneficiari de venit minim garantat de pe raza judeţului, în timp ce suma de 15.655 de lei a mers către 39 de beneficiari gorjeni de indemnizaţii lunare de hrană HIV/SIDA, iar aproape 36.000 de lei s-au achitat către cei 126 de beneficiari din judeţ îndreptăţiţi să primească beneficii sociale având în grijă ori aflându-se în concediu de creştere a copilului cu dizabilităţi, conform OUG nr. 111/2010 art. 31 şi 32.
Principalele criterii pe baza cărora se acordă beneficiile de asistenţă socială sunt: evaluarea contextului familial; veniturile solicitantului sau ale familiei acestuia; condiţiile de locuire; starea de sănătate şi gradul de dependenţă. Statul acordă drepturile de asistenţă socială prin autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Beneficiile de asistenţă socială se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de acte doveditoare. Totodată, titularii beneficiilor sociale au obligaţia să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi la numărul membrilor familiei, în termenele de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea pentru ajutor social, zece zile de la data la care a intervenit modificarea la alocaţie pentru susţinerea familiei şi cinci zile la ajutorul pentru încălzirea locuinţei, în cazul în care nu fac acest lucru urmând să se supună consecinţelor legii.
Izabella Molnar

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL