Peste 78.000 de zilieri, înregistraţi în Gorj

548

Tot mai mulţi gorjeni aleg să muncească cu ziua, în lipsa unui loc de muncă stabil. La peste patru ani de la introducerea noilor reglementări din Codul Muncii privind munca zilierilor, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au fost înregistraţi peste 78.000 de zilieri. Aceştia au prestat servicii în numeroase domenii, de la agricultură şi până la curăţenie.

Potrivit lui Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj, de frica amenzilor de ordinul zecilor de mii de lei, 95 de angajatori au achiziţionat registre de evidenţă a zilierilor. „Dacă la 30 septembrie 2013, aveam în evidenţe un număr de poziţii în registrul de zilieri de 42.924, 5.403 reprezenta numărul de zilieri poziţii în registru şi 73 de angajatori care aveau registre de evidenţă a zilierilor în momentul respectiv, la finele lunii trecute, mai precis la 30 septembrie 2014, numărul a crescut. Astfel, 78.362 era numărul de poziţii în registrul de zilieri, 3.619 reprezentau zilieri poziţii în registru şi 95 de firme din judeţ îşi achiziţionaseră registrele de evidenţă a zilierilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
Miile de zilieri gorjeni prestează activităţi de întreţinere şi curăţenie, agricultură şi silvicultură, colectarea produselor forestiere şi nelemnoase din flora spontană, activităţi de curăţenie a păşunilor, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, plantare puieţi, curăţare şi sortare ciuperci, zootehnie, activităţi de publicitate, manipulare marfă.

SSM pentru zilieri
Suma minimă cu care poate fi plătit un zilier este de minim 5,357 lei pe oră, maximul plăţii nefiind stabilit, ci fiind lăsat la latitudinea angajatorilor.
În luna iunie a acestui an, a intrat în vigoare o altă lege care prevede că persoanele fizice nu mai pot angaja zilieri. Aceştia pot fi angajaţi doar de o persoană juridică, o persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială. În cazul instituţiilor publice, acestea nu pot angaja zilieri cu “excepţia serviciilor de gospodărire comunală gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spaţii verzi şi grădini zoologice”.
Cele mai multe modificări sunt la obligaţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM). Astfel, beneficiarii trebuie să asigure securitatea şi sănătatea în muncă a zilierilor, să îi instruiască înainte de începerea activităţii şi/sau la schimbarea locului de muncă, cu privire la pericolele la care poate fi expus şi la măsurile de prevenire şi protecţie pe care trebuie să le respecte. La începutul activităţii, zilierii trebuie să îşi asume prin declaraţie pe proprie răspundere “că starea sănătăţii le permite desfăşurarea activităţilor repartizate de beneficiar”. Alte obligaţii pentru beneficiari vizează oferirea de echipamente de muncă adecvate şi “să asigure, în mod gratuit, echipamente individuale de protecţie adecvate activităţii desfăşurate de zilieri”.

Amenzi de până la 20.000 lei
Conducerea ITM Gorj atenţionează patronii din judeţ asupra faptului că aceştia din urmă nu pot angaja ca zilieri minorii mai mici de 16 ani, iar persoanele angajate nu pot fi folosite la muncă mai puţin de o zi şi mai mult de 90 de zile. Totodată, durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Operatorii economici din Gorj care folosesc lucrători fără să fie înregistraţi în Registrul de evidenţă a zilierilor sau fără a respecta prevederile legii cu privire la durata zilei de muncă sau la sănătatea şi securitatea în muncă riscă amenzi de până la 6.000 de lei. De asemenea, beneficiarii care folosesc zilieri pentru alte activităţi decât cele reglementate din punct de vedere legal se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here