Primăriile au de recuperat datorii pentru ajutoare de încălzire necuvenite

1131

Sute de gorjeni care au încasat ilegal subvenţia pentru încălzirea locuinţei au fost prinşi cu mâţa-n sac de către inspectorii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj, în urma unor controale în paralel cu cei de la Curtea de Conturi.

Asistaţii sociali care au încasat ilegal subvenţia pentru încălzirea locuinţei, au fost depistaţi în urma verificărilor, iar în peste 200 de cazuri fiind au existat persoane care nu şi-au declarat veniturile obţinute din salarii sau pensii, ori anumite bunuri pentru a se încadra în una din grilele aferente ajutoarelor de încălzire.
“Ajutoarele de încălzire se stabilesc prin dispoziţii ale primarilor pentru toată perioada sezonului rece. În urma unor controale făcute de inspectorii noştri şi de cei de la Curtea de Conturi, pentru ajutoarele de încălzire acordate în sezoanele 2012 – 2013 şi 2013 – 2014, au fost emise un număr de 242 de dispoziţii de recuperare a sumelor plătite necuvenit cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinţei. Valoarea acestor datorii de recuperat este de 75.611 lei. Aceşti bani se recuperează prin dispoziţii de recuperare emise de primarii din fiecare localitate şi, mai apoi, se virează în contul nostru. O parte din subvenţiile încasate necuvenit au început deja să fie recuperate, până acum recuperându-se suma de 8.000 lei. Termenul de returnare al banilor pentru persoanele prinse că au încasat necuvenit subvenţia la încălzire este de maxim trei luni de la data emiterii dispoziţiei primarului”, a declarat Viorica Roşianu, director executiv al AJPIS Gorj.

Pasibili de sancţiuni
Pentru sezonul rece 2013 – 2014 sprijinul financiar acordat de stat a vizat energia termică, gazele naturale, energia electrică, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Primăriile au tipărit formularele şi le-au distribuit doar la furnizorii de energie termică, acestea fiind distribuite la asociaţiile de proprietari. Pentru încălzirea cu gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, formularele de cereri au fost puse la dispoziţia beneficiarilor de către primării. La completarea cererii, titularul a avut obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute.
De asemenea, pe parcursul sezonului rece, titularii ajutoarelor sunt obligaţi să comunice primarului orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor realizate, în termen de cinci zile de la data modificării. La un venit net pe membru de familie de până la 155 de lei, compensarea pentru sezonul rece 2013 – 2014 la energia termică a fost de 90%. La gazele naturale, în cazul veniturilor pe membru de familie de până la 155 lei, ajutorul de încălzire a fost de 262 lei lunar.
La energia electrică, în cazul veniturilor pe membru de familie de până la 155 de lei, ajutorul a fost de 240 lei/lună, iar la încălzirea cu lemne, pentru aceeaşi categorie de venituri, ajutorul lunar pentru sezonul trecut de iarnă a fost de 54 lei.
“Pentru nerespectarea acestei prevederi, respectiv de declarare incorectă a unor bunuri sau venituri, oamenii pot fi şi sancţionaţi, dar tot de către primari, amenda fiind cuprinsă conform legii între 200 şi 1.000 lei”, a precizat şefa AJPIS Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here