Producerea legumelor ecologice

818

23 – Principalii dăunători – 3
Continuăm prezentarea principalilor dăunători ai legumelor ecologice cu:
Musca verzei – care apare în luna aprilie și seamănă foarte mult cu o muscă micuță. În luna mai depune ouă în sol, la baza plantelor și în decurs de o săptămână apar larvele care sapă și rod mai întâi rădăcinile verzei, conopidei, țelinei sau sfeclei pe care lasă dâre cafenii. Plantele atacate se recunosc ușor căci se chircesc, iar frunzele bazale se ofilesc în soare și mor. Insecta este și un vector pentru bacterioze și micoze (boli provocate de ciuperci microscopice patogene). Combaterea presupune o rotație a culturilor din grădină în care aceste culturi să nu revină decât după minimum 3 – 4 ani când pe acea solă să se cultive păstăioase sau alte legume pentru boabe pe care insecta nu le parazitează. Se mai pot îngropa în sol capcane din cutii cu cenușă de lemn în jurul plantelor preferate de această muscă sau după plantare se aștern frunze de stejar în jurul plantelor ori se întârzie plantatul până după jumătatea lunii iunie când agentul patogen este mai puțin activ. Se recomandă tratamente generale cu macerat de ardei iute, apă cu săpun, infuzie de busuioc, pelin, rubarbă sau sunătoare a căror preparare și utilizare am prezentat-o detaliat în articolele anterioare.
Fluturele alb al verzei – are aripi albe cu pete negre și anvergură de până la 5 cm. El depune ouă pe dosul frunzelor de vărzoase și din acestea ies larvele după o săptămână. Acestea rod frunzele de varză sau salată făcând găuri mari în acestea sau galerii în căpățâni pe care le umplu cu dejecțiile lor de culoare verde. Combaterea constă în adunarea ouălor și a larvelor cu mâna și distrugerea lor, presărarea de cenușă sau făină de secară dimineața devreme pe frunzele umede ale plantelor (sau după irigarea prin aspersiune), ori stropirea plantelor cu soluție de sare de bucătărie (o linguriță la doi litri de apă), lapte acrit sau infuzie de usturoi. Se mai recomandă tratamente generale cu macerat de ardei iute, apă cu săpun, infuzie de busuioc, pelin, rubarbă sau sunătoare
Fluturele gri – are aripi gri-închis de până la 5 cm anvergură. Este polifag și depune ouăle pe tulpinile sau tijele frunzelor plantelor atacate. Larvele cenușiu – cafenii sunt lucifuge (activează numai noaptea) ziua ascunzându-se la baza plantelor aproape de sol sau în resturile vegetale din cultură și se ghemuiesc la atingere. Aceste larve atacă varza, tomatele, fasolea, ardeiul, dovleceii, alte legume sau flori, dar și porumbul secționând baza tulpinilor, rozând rădăcinile astfel că plantele se veștejesc. Combaterea presupune adunarea viermilor din sol la săpat sau punerea în jurul plantelor de capcane făcute din cutii de conserve cărora li se scoate și cel de-al doilea capac sau folii plastice late de 8 cm dintre care 3 cm se îngroapă în sol. Aceste capcane se umplu cu amestec de tărâțe, melasă și bere în care viermii se vor îneca. Se mai recomandă tratamente generale cu macerat de ardei iute, apă cu săpun, infuzie de busuioc, pelin, rubarbă sau sunătoare.
Fluturele porumbului este un fluture de noapte, polifag, mic ( aripile de până la 2 cm anvegură, de culoare galbenă cu linii ondulate. Masculul este mai mic și de culoare închisă. Depune pe dosul frunzelor bazale ouă alb-gălbui din care peste o săptămână ies larvele care atacă ardeiul, vinetele, sfecla, fasolea, cartofii, tomatele, crizantemele, daliile, gladiolele, porumbul și chiar și unele buruieni găurind tulpinile și lăsând în urmă dâre de rumeguș din țesuturile distruse. La porumb atacă chiar și cocenii sau frunzele. Combaterea presupune tocarea și îngroparea în sol a resturilor vegetale la arătura de toamnă, precum și crăparea tulpinilor găurite și extragerea larvelor din ele. Se mai pot face capcane luminoase ( insecticid electric) cu benzi lipicioase de jur – împrejur pentru capturarea peste noapte a fluturilor. Se mai recomandă tratamente generale cu macerat de ardei iute, apă cu săpun, infuzie de busuioc, pelin, rubarbă sau sunătoare.
Omida roșie – Manduca quinquemaculata – este un fluture de noapte, mare (aripi de până la 10 cm anvergură), de culoare brun-cenușie. Iese din crisalidă la sfârșitul primăverii și suge nectarul florilor. Depune ouă verzi, rotunde pe dosul frunzelor din care ies omizi verzi cu dungi albe oblice și un corn la partea posterioară a corpului ceea ce îi imprimă un aspect de frunză răsucită. Consumă lacom fructele, dar mai ales frunzele de tomate, ardei, cartofi, vinete și tutun lăsând pe sol excremente verzi ușor vizibile. Combaterea constă în capturarea adulților cu capcane luminoase ca mai sus, și distrugerea lor sau plantarea printre rândurile acestor culturi de garoafe de India, limba mielului sau pătrunjel care emană uleiuri eterice și le izgonesc. Larvele acoperite cu un fel de cocon alb nu se ating, deoarece acestea sunt parazitate de un braconid care le va distruge în locul nostru. Nederanjându-l acesta se înmulțește și ne ajută la protejarea culturilor contra acestui dăunător. Se mai recomandă tratamente generale cu macerat de ardei iute, apă cu săpun, infuzie de busuioc, pelin, rubarbă sau sunătoare.
Limaxul și melcii cu cochilie – sunt dăunători care atacă noaptea sau ziua pe timp umed și răcoros. Își depun ouăle în capsule lipicioase în locuri umede și răcoroase. Atacă legumele vărzoase, salata, cartofii, unele flori și chiar și merele sau perele. Limaxul se hrănește și cu rădăcini peste iarnă. Aceștia lasă în urma lor o dâră lipicioasă, vâscoasă care devine strălucitoare când se usucă. Combaterea o fac foarte bine broaștele – deci nu le înlăturați – iar în lipsa lor pot fi adunați noaptea la lumina unei lanterne de buzunar. De asemenea, presărați în jurul plantelor nisip fin sau cenușă care sunt iritante și îi alungă. Mai pot fi făcute capcane din farfurii sau cutii de conserve îngropate până la nivelul solului cu care înconjurați grădina și umpleți-le cu bere alterată. Melcii sunt atrași de acestea și se vor îneca. Capcanele se golesc zilnic și se reumplu. O altă măsură de protecție constă în împrejmuirea grădinei de legume cu plasă cu ochiuri foarte mici îngropată 10 cm în sol, înaltă de 20 – 25 cm și cu marginea superioară răsfrântă spre exterior.
Măsuri generale de protecție contra dăunătorilor – constau în:
-Împrejmuiți grădina ca mai sus și nu alungați cârtițele, broaștele, păsările sau alte animale folositoare menționate în articolele anterioare.
-Respectați structura și rotația culturilor în grădina de legume ecologică.
-Folosiți soiuri și hibrizi autohtoni de legume, răsaduri viguroase și sănătoase.
-Eliberați terenul de toate resturile vegetale ( acestea pot fi tocate și introduse în platforma de gunoi la compostat ) și arați din toamnă ca iarna să acționeze puternic asupra solului și a componentelor sale.
-Fertilizați echilibrat culturile, înființați-le la timp și mențineți-le curate de buruieni.
-Faceți igienă culturală eliminând plantele bolnave și irecuperabile sau focarele de infecție și parazitare.
-Respectați cu strictețe densitățile și schemele de plantare specifice fiecărei culturi.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here