Proiect finalizat cu succes, la DGASPC Gorj

536

Proiectul ,,Mai  mult verde, mai multa veselie pentru copii cu dizabilități instituționalizați” derulat de către Asociația Inimi de Gorjeni în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, a fost finalizat cu succes. Acesta a urmărit atât amenajarea unui spațiu verde în cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Tg-Jiu, pentru cei 47 de copii cu dizabilități, cât și derularea unor activități pe teme ecologice în comunitate. Valoarea totală a proiectului a fost de 11250 de lei, din care 9000 de lei fiind proveniți de la Fundația pentru Parteneriat și Mol România iar 2250 de lei, de la Asociația Inimi de Gorjeni.

Prima etapă a proiectului ,,Mai mult verde, mai multă veselie pentru copii cu dizabilități instituționalizați” s-a realizat în data de 13 mai 2016, când pe locul de joacă de la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Tg-Jiu au fost plantați 300 puieți buxus, a 5 tei și 20 proiecttulpini de trandafir. Plantarea s-a realizat cu zece voluntari de la Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare Gorj. A urmat dotarea spațiului amenajat cu trei seturi de bănci și scaune, un grătar de curte și o masă de tenis pentru exterior. “Proiectul s-a derulat în perioada mai-iunie. Am reușit să îmbunătățim parcul existent, pe care l-am înființat tot printr-un proiect – Ateliere fără frontiere, din București, acum 2 ani de zile. Acum, practic, l-am îmbunătățit”, a confirmat Sorin Torop, coordonatorul proiectului.

Concurs pentru elevi
Proiectul ,,Mai mult verde, mai multa veselie pentru copii cu dizabilități instituționalizați” a urmărit și implicarea copiilor cu dizabilități, dar și a comunității în activități de educație ecologică prin intermediul proiect4unui Concurs de sloganuri, afișe sau mesaje/scrisori pe tema protecției mediului, desfășurarea unor ore sau activități de ecologie cu copii cu dizabilități din cadrul CSCCNS Tg-Jiu si organizarea unei excursii pe Valea Sohodolului pentru realizarea unor fotografii cu aspecte din natură. La Concursul de sloganuri, afișe sau mesaje/scrisori pe tema protecției mediului au participat peste 100 de copii din patru școli gorjene: Școala Gimnazială ,,Sf. Nicolae” Tg-Jiu, Școala Gimnazială Bumbești-Pițic, Școala Gimnazială Runcu, Școala Gimnazială Scoarța. În lunile iunie și iulie au fost desfășurate două activități pe teme de ecologie desfășurate cu copii cu dizabilități din cadrul CSCCNS Tg-Jiu. Activitățile au fost preluate din cele două manuale de pe pagina http://zoldovezet.ro/spatii-verzi/pu17/index. În luna iunie, zece beneficiari de la Casa de tip familial destinată protecției rezidențiale a copiilor cu dizabilități ,,Răchiți” au efectuat o exursie pe Valea Sohodolului. Cu aceasta ocazie s-au efectuat fotografii cu aspect din natura.

Continuarea activităților de educație ecologică
Timp de un an de zile, cel puțin o dată pe lună, în cadrul activităților de socializare-recrere se vor desfășura minim o oră/o activitate de educație ecologică, cu diverse grupe de copii cu dizabilități pe baza proiect2celor două manuale de pe pagina http://zoldovezet.ro/spatii-verzi/pu17/index. Acestea vor fi descărcate și multiplicate și vor fi distribuite educatorilor din cadrul CSCCNS Tg-Jiu. Se va realiza un grafic lunar cu educatorii care vor susține ora/activitatea de educație ecologică. La sfârșitul acestei activități se va realiza un raport de activitate cu conținutul orei/activității și numărul de copii cu dizabilități care au participat.
Educatorii vor forma din rândul copiilor cu dizabilități ,,Patrula verde” care vor avea ,,misiunea” să întrețină spațiul verde: să ude plantele, să le sape, să le curățe de uscături și așa mai departe. În felul acesta vor contribui la formarea deprinderilor de viață independentă.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here