Proiecte în sectorul rural de sute de milioane de euro, depuse la AFIR

568

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă că, în 28 martie 2017, prima zi a sesiunii de primire a proiectelor pentru submăsurile (sM) 7.2 – Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, submăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, şi submăsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, aria de aplicabilitate teritoriul naţional şi ITI – Delta Dunării, au fost depuse un număr de 513 proiecte, cu o valoare totală de peste 485 milioane euro.

În total, pentru submăsura 7.2, în prima zi de deschidere a sesiunii, au fost depuse 291 de proiecte, prin care s-au solicitat peste 275 milioane euro. Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural finanţate prin sM 7.6 au cumulate un număr de 9 proiecte cu o valoare de 3,6 milioane euro. Toate aceste proiecte au fost depuse pentru teritoriul naţional. În cadrul sM 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, pentru componenta infrastructură de acces agricolă, au fost depuse un număr de 197 proiecte pentru teritoriul naţional în valoare de 185,4 milioane euro şi un proiect pentru zona ITI Delta Dunării (484 mii euro). Pentru sectorul infrastructură silvică, au fost solicitate fonduri în valoare de 20,6 milioane euro, toate proiectele depuse în această primă zi vizând teritoriul naţional.
Conducerea OJFIR Gorj anunţă faptul că termenul limită al sesiunii este 30 iunie 2017. Pentru această sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% faţă de suma anuală alocată fiecărei submăsuri. Depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale se opreşte la termenul limită prevăzut sau înainte de acest termen, dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate ajunge la 200% (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase). Această prevedere nu se aplică în primele 5 zile calendaristice ale sesiunii şi ale etapelor de depunere, când sesiunea va rămâne deschisă indiferent dacă suma alocată va fi epuizată.

Ghiduri consultative pentru 10 submăsuri
Reprezentanţii OJFIR Gorj au mai anunţat faptul că pe pagina oficială de internet a Agenţiei, www.afir.info, la secţiunea Dezbatere Publică, Ghidul solicitantului, în variantă consultativă pentru 10 submăsuri de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru implementarea proiectelor de investiţii în agricultură, dar şi investiţii non-agricole din mediul rural.
Gorjenii interesaţi să pregătească proiecte de investiţii în vederea depunerii, pot consulta Ghidurile solicitantului, varianta consultativă, pentru următoarele submăsuri (sM): sM 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”; sM 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”; sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”; sM 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale”; sM 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” ITI Delta Dunării; sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”; sM 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”; sM 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” ITI Delta Dunării; sM 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”; sM 9.1a „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here