Rezultate excepţionale ale proiectului “Femrrom”

380

Mai multe femei de etnie rromă din judeţ s-au calificat profesional în cadrul Proiectului “Femrrom”. Acesta şi-a atins scopul, acela de a îmbunătăţii accesul femeilor de etnie rromă pe piaţa muncii şi de a sprijini economia socială. Multe dintre femeile participante au obţinut atestate în mai multe domenii.

Rezultatele obţinute în cadrul proiectului Femrrom, derulat din 2010 şi în judeţul Gorj, au fost prezentate miercuri de către reprezentanţii Asociaţiei Pakiv România, la Târgu-Jiu. Notabil este că, prin intermediul acestui proiect, un număr însemnat de femei de etnie rromă din municipiu au fost consiliate şi multe dintre ele s-au integrat pe piaţa muncii. „Am participat la cursul de florar-decorator. Am fost foarte încântată de tot ce am învăţat acolo şi sper ca, în cadrul cooperativei care se va organiza la Târgu-Jiu, să îmi găsesc ceva de lucru. De asta am şi făcut cursul, ca să am o şansă pe piaţa muncii. Asta ne dorim toate, să muncim”, a spus una dintre tinerele de etnie rromă. De asemenea, o altă participantă a menţionat că e destul de greu să îţi găseşti un loc de muncă în ziua de astăzi. “Am participat şi în trecut la alte cursuri, dar m-am gândit să îl fac şi pe cel de lucrător în pensiune. Eu mai obţin bani şi din pregătirea colegilor fiului meu. Facem lecţiile împreună. Este greu să îţi găseşti un loc de muncă dacă nu ai pregătire”, a spus şi o etnică din Rovinari.

Interesate să înveţe o meserie
Rodica Fuiorea, una dintre cadrele didactice, care le-a format pe tinere de etnie rromă susţine că aceste cursuri le prind bine fetelor. “Nu va fi uşor ca ele să îşi găsească un loc de muncă, însă aceste cursuri le prind foarte bine. M-am bucurat nespus când am văzut cât interese îşi dau, cum îţi doresc să înveţe o meserie, cu pasiune şi responsabilitate. Au fost eleve extraordinare”, a spus Rodica Fuiorea.

Program de specializare în domeniul incluziunii sociale
Proiectul, în valoare de 18.500.000 lei, a debutat în 2010 şi se desfăşoară în trei regiuni de dezvoltare: Nord-vest, Sud-vest şi Centru. În aceste regiuni au fost înfiinţate trei Ateliere de ocupare „One-stop” (Oradea, Târgu-Jiu şi Alba Iulia) unde beneficiarele pot primi toate serviciile personalizate şi într-un singur loc. Prin intermediul celor trei Ateliere de ocupare „One Stop”, peste 1000 de femei rrome vor beneficia de servicii de consiliere. De asemenea, 550 de femei rrome vor fi incluse în programele de formare vocaţională, din acestea 168 au finalizat deja cursurile, iar celelalte 382 vor finaliza până la sfârşitul anului. Tot în cadrul proiectului, 100 de persoane vor fi orientate profesional, 200 de femei rrome vor fi plasate pe piaţa muncii, iar 100 de mediatori sanitari şi şcolari şi persoane care lucrează în instituţii publice – primării, prefecturi – în relaţia cu persoanele de etnie rromă vor participa la un program de specializare în domeniul incluziunii sociale. În plus, în cele trei regiuni sunt înfiinţate cinci cooperative în care îşi vor găsi loc de muncă circa 100 de femei de etnie rromă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here