Salariaţii APIA Gorj verifică beneficiarii de subvenţii din sectorul zootehnic

506

Fermierii de la nivelul judeţului Gorj, care au depus cereri pentru a beneficia de subvenţii în sectorul zootehnic vor fi controlaţi timp de o lună de zile de inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj. Neconformităţile constatate în procedura de control administrativ şi la faţa locului se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare, în sensul reducerii cuantumului plaţilor aferente sau cu excluderi de la plată.

Astfel, în perioada 18 august – 18 septembrie 2014, APIA Gorj va efectua controlul la faţa locului în vederea verificării îndeplinirii cerinţelor şi condiţiilor, pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic la speciile bovine şi ovine/caprine şi ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate.
În judeţul Gorj au depus solicitări pentru a beneficia de subvenţii specifice 217 fermieri cu 61.120 de capete de ovine şi caprine. Vor fi verificate 25% din cereri şi 46,44 % din numărul de capete. Pentru subvenţiile din zonele defavorizate au depus cereri 158 de fermieri cu un total de 30.519 ovine şi caprine. Vor fi verificate 45% din cereri şi 57,14% din animale. Pentru ajutoarele specifice pentru bovine din zonele defavorizate au depus solicitări 166 de fermieri care deţin 903 animale (vor fi verificate 8 % din numărul de cereri, respectiv 11% din numărul de animale din cererea de plată).

În ce constă verificarea?!
Inspectorii vor avea în vedere în cadrul controlului la faţa locului pentru ovine şi caprine:
Dacă locaţia de control (comuna /oraşul) unde se găsesc ovinele/caprinele corespunde cu cea declarată în cererea de plată; existenţa unei crotalii (pentru animalele născute înainte de 01.01.2008) sau a celor 2 crotalii (pentru animalele născute începând cu data de 01.01.2008) aplicate şi corespondenţa dintre nr. de identificare ale animalelor solicitate în cerere şi nr. de identificare ale animalelor prezente la control; sexul animalului; existenţa formularului F3 pentru pierdere crotalie/crotalii + comandă pentru duplicat, pentru animalele născute începând cu 01.01.2008 emis înainte de înştiinţarea controlului/supracontrolului (dacă e cazul); existenţa Registrului individual al exploataţiei.
De asemenea exactitatea înregistrărilor din Registrului individual al exploataţiei deţinut de către solicitant pentru cele 6 luni anterioare controlului la faţa locului conform documentelor justificative (facturi de vânzare/cumpărare şi certificate veterinare, formulare de intrare – ieşire a animalelor); exactitatea înregistrărilor din Registrul individual al exploataţiei deţinut de către solicitant pentru cele 12 luni anterioare controlului/supracontrolului la faţa locului conform documentelor justificative (facturi de  vânzare/cumpărare şi certificate veterinare, formulare de mişcare-ieşire a animalelor), în situaţia constatării erorilor la verificarea celor 6 luni anterioare controlului/supracontrolului (după caz).
Totodată pentru ovinele/caprinele solicitate în cerere şi care nu sunt prezente la faţa locului: existenţa documentului justificativ pentru caz de forţă majoră animale (dacă este cazul); document justificativ pentru caz de circumstanţă naturală (dacă este cazul).
Documente justificative pentru caz de forţă majoră deces beneficiar (dacă este cazul).

Verificări şi la bovinele din zona defavorizată
Elementele controlate la faţa locului de către inspectorii APIA Gorj pentru bovine din zona defavorizată: Dacă locaţia de control ( comuna /oraşul ) unde se găsesc vacile de lapte corespunde cu cea declarată în cererea de plată pe perioada de reţinere.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here