Sancţiuni pentru neeliberarea adeverinţelor de vechime

806

Angajatorii gorjeni riscă sancţiuni dacă manifestă refuzul la solicitarea salariaţilor de eliberare a adeverinţelor de vechime. Astfel, administratorii firmelor care întârzie sau chiar refuză eliberarea adeverinţelor de vechime pentru gorjenii care au nevoie de acestea din urmă pentru întocmirea dosarelor de pensie sau pentru recalcularea drepturilor de pensie, pot primi amenzi cuprinse între 300 şi 1.000 lei.
“Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj nu eliberează adeverinţe de vechime pentru foştii salariaţi ai angajatorilor decât în anumite situaţii de excepţie pentru care solicitanţii trebuie să se prezinte la sediul ITM Gorj, Compartimentul Relaţii de Muncă pentru clarificări. Conform prevederilor art. 34, alin. 5 din Codul Muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate. În cazul în care angajatorii nu respectă prevederile art. 34, alin. (5), deci nu eliberează adeverinţele solicitate, riscă să fie sancţionaţi conform prevederilor art. 260, alin.(1), lit. b din Codul Muncii, cu amendă cuprinsă între 300 şi 1.000 lei”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj.
Adeverinţa de vechime în muncă este noul instrument de atestare a vechimii după desfiinţarea carnetelor de muncă. Salariaţii au dreptul să solicite acest document, iar angajatorul are obligaţia de a elibera adeverinţa de vechime în muncă în termen de 15 zile de la data solicitării. După data de 1 ianuarie 2011, evidenţa muncii se realizează doar electronic, prin intermediul Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL).
Adeverinţa de vechime a unui salariat trebuie să conţină: numele, prenumele, codul numeric personal – CNP, cetăţenia şi ţara de provenienţă – Uniunea Europeană – UE, non-UE, Spaţiul Economic European – SEE; data angajării; perioada detaşării şi denumirea angajatorului la care se face detaşarea; funcţia/ ocupaţia conform specificaţiei Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) sau altor acte normative; tipul contractului individual de muncă; durata normală a timpului de muncă şi repartizarea acestuia; perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale; data încetării contractului individual de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here