Sesizări la Comisia Europeană pentru exploatările miniere

546

Mai multe sesizări ale unor cetăţeni din judeţul nostru au ajuns pe birourile oficialilor din Comisia Europeană. Oamenii reclamă anumite disfuncţionalităţi ale activităţii miniere din Gorj, ei fiind nemulţumiţi de gestionarea acestor probleme de către instituţiile de control locale.

Activitatea minieră cu precădere din zonele Rovinari sau Motru, încă le creează oamenilor de rând disconfort, motiv pentru care conducerea Gărzii de Mediu Gorj atenţionează că o serie de sesizări în acest sens au ajuns la Comisia Europeană. “În ceea ce priveşte numărul petiţiilor înregistrate la Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu, se constată o creştere a acestora, fapt care arată nemulţumirea faţă de anumiţi operatori economici care continuă să desfăşoare activităţi care prejudiciază starea de disconfort a acestora. Constatăm creşterea numărului de sesizări prin care sunt invocate anumite aspecte ale disconfortului, mai ales în domeniul exploatărilor minere. Includem aici anumite zone din localităţile Fărcăşeşti, Rovinari şi Motru. Mai nou, se constată că nemulţumirea unor cetăţeni conduce la scrisori directe la Comisia Europeană, cu precădere în zona de impact a termocentralei Rovinari cu privire la zgomotul produs de termocentrală. Practic, prin montarea instalaţiilor de desulfurare, nivelul zgomotului în zonă a crescut, fapt ce nemulţumeşte tot mai mulţi cetăţeni. Din păcate, cu toată bunăvoinţa factorilor responsabili din cadrul Complexului Energetic Oltenia, soluţiile tehnice de care dispun în prezent sunt limitate şi nu asigură o scădere a gradului de disconfort asupra cetăţenilor. Ne aşteptăm ca numărul de nemulţumiţi din această zonă să crească pe viitor”, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda.

Zeci de amenzi pentru poluare
Potrivit unui raport emis de Garda de Mediu Gorj, până la finele lunii septembrie, au fost aplicate un număr de 41 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.114.500 de lei din care deja încasate la bugetul de stat sunt în cuantum de 114.500 de lei. Dintre acestea, 29 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în domeniul controlului poluării industriale în valoare totală de 875.000 de lei, iar 12 amenzi au fost aplicate în domeniul controlului biodiversităţii ariilor naturale protejate.
“Sancţiunile aplicate în domeniul controlului poluării industriale au vizat, în general, neconformităţi în respectarea actelor de reglementare, a autorizaţiilor de mediu emise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, iar cele aplicate în domeniul controlului biodiversităţii au vizat, în special, exploatările forestiere unde încă se mai constată faptul că se desfăşoară activităţi de exploatare forestieră fără autorizaţie de mediu. Paralel cu aceste sancţiuni principale, echipele de comisari ale Gărzii de Mediu Gorj au dispus în cinci cazuri, sancţiuni complementare constând în sistări de activitate până la intrarea în legalitate”, se arată în raportul de activitate al Comisariatului Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here