Sindicaliştii din Sănătate cer eliminarea incompatibilităţilor din Comisia de Arbitraj

386

Federaţia Solidaritatea Sanitară, la care este afiliat şi Sindicatul „Sănătatea” Gorj, solicită eliminarea incompatibilităţilor din Comisia de arbitraj. În opinia sindicaliştilor, Comisia de arbitraj trebuie să fie o instituţie independentă, care să garanteze obiectivitate şi imparţialitate în relaţia dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale şi casele de asigurări de sănătate. Subordonarea ei faţă de conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu răspunde în mod clar acestei necesităţi esenţiale pentru funcţionarea unei astfel de instituţii.

Comisia de arbitraj este o instituţie abilitată să arbitreze sau să soluţioneze litigiile dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pe de o parte şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe de altă parte, oricare dintre părţi poate solicita soluţionarea acestuia pe calea arbitrajului. Conform procedurilor internaţionale, arbitrajul trebuie asigurat de către o Comisie centrală de arbitraj, care ar trebui să beneficieze de o independenţă totală şi să judece în mod obiectiv relaţiile dintre părţile implicate. Din păcate, la momentul actual, legea stabileşte tocmai contrariul: părţile implicate în litigiu îşi numesc direct sau indirect proprii reprezentanţi în Comisia centrală de arbitraj. Sindicaliştii din sănătate consideră că este importantă independenţa acestei comisii „întrucât sume importante, care ar trebui să ajungă în bugetele spitalelor pentru serviciile medicale furnizate, depind de hotărârile acestei comisii”.

Solicitare la Ministerul Sănătăţii
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a solicitat Ministerului Sănătăţii în cadrul Comisiei de dialog social, desfăşurată în data de 22 iulie, ce a avut pe ordinea de zi şi un proiect de H.G. referitor la regulamentul acestei comisii, introducerea normalităţii în relaţiile dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale şi casele de asigurări de sănătate, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru buna finanţare a unităţilor sanitare publice, respectiv pentru creşterea calităţii serviciilor medicale şi pentru creşterea calităţii vieţii profesionale a lucrătorilor din Sănătate. „În acest sens, acţiunile noastre pentru înfiinţarea unei autorităţi independente care să judece în mod obiectiv relaţiile dintre cele două părţi au debutat încă din anul 2005, constituind o constantă a strategiei noastre”, menţionează Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului Sănătatea Gorj, organizaţie afiliată la Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Din punctul de vedere al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, Comisia de arbitraj trebuie să fie o instituţie independentă, care să garanteze obiectivitate şi imparţialitate în relaţia dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale şi casele de asigurări de sănătate. Subordonarea ei faţă de conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu răspunde în mod clar acestei necesităţi esenţiale pentru funcţionarea unei astfel de instituţii. Sindicaliştii susţin că este „necesară schimbarea radicală a principiilor pe care s-a construit mecanismul arbitrajului acestor litigii, prin eliminarea incompatibilităţilor evidente şi prin trecerea acestei comisii de arbitraj în subordinea unei alte instituţii (spre exemplu CoNAS) sau a Ministerului Sănătăţii, procedurile garantându-i autonomia şi obiectivitatea. În acest sens, participarea federaţiilor sindicale reprezentative din Sănătate în calitate de observatori ar putea întări obiectivitatea”.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here