Şomerii gorjeni au stat în concedii medicale aproape 1.800 de zile

2224

1.822 de şomeri din Gorj care au primit indemnizaţii în cursul anului trecut au descoperit cum să primească bani în plus astfel că au ales concediul medical în perioada de şomaj. Aceştia au avut în 2014 nu mai puţin de 1.796 de zile de concediu medical.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj recomandă medicilor să nu acorde aceste concedii medicale decât atunci când într-adevăr este cazul. Singurul avantaj al şomerilor gorjeni vine din faptul că, în aceste condiţii, se prelungeşte perioada şomajului cu exact atâtea zile câte a avut concediu de boală. Fiecare şomer care este în concediu medical primeşte bani pe toată durata concediului în funcţie de gravitatea bolii. Un gorjean aflat în şomaj poate să primească mai mulţi bani pentru concediul medical, decât cuantumul indemnizaţiei de şomer.

Indemnizaţii de 7 miliarde
Diana Văduva, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Gorj spune că anul trecut au fost 1.811 de şomeri care au beneficiat de concedii medicale: “Putem spune că numărul este relativ deoarece au fost şi şomeri care au prezentat mai multe certificate medicale, ei fiind contabilizaţi ca număr de fiecare dată de câte ori au prezentat un certificat medical. Medicalul este plătit de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar pentru cei 1.822 de şomeri s-a plătit o valoare totală brută a indemnizaţiilor de 726.993 lei. Numărul total de zile de concediu medical de care au beneficiat anul trecut şomerii din baza noastră de date este de 1.796 de zile”.

24 de ore, termen de anunţare
Pentru stabilirea bazei de calcul la concediile medicale, se iau în calcul veniturile pe ultimele şase luni anterioare acordării concediului medical. Astfel, pentru o persoană care este în şomaj de o lună până la şase luni se ia în considerare salariul pe care l-a primit în câmpul muncii. Dacă aceste venituri sunt mai mari, rezultă o valoare a concediului medical superioară indemnizaţiei de şomaj. În funcţie de gravitatea bolii, statul plăteşte între 75% şi 100 % din media veniturilor pe ultimele şase luni. Tocmai de aceea mulţi bolnavi preferă să intre în concediu medical la începutul şomajului, ca să ia mai mulţi bani.
De asemenea, zilele de concediu medical se scad din perioada de şomaj şi, astfel, aceasta este prelungită corespunzător. Şomerii indemnizaţi trebuie să anunţe AJOFM de apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta. Potrivit legilor în vigoare, toate aceste informaţii trebuie transmise în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În cazul în care şomerul indemnizat nu anunţă AJOFM Gorj în 24 de ore despre ivirea incapacităţii temporare de muncă, perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării concediului medical face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here