Târgul de miei ia startul după Sărbătoarea de Florii

416

SC Edilitara Public SA, societatea care lucrează sub conducerea Primăriei Târgu-Jiu, pregăteşte în această perioadă municipiul pentru venirea Sărbătorilor Pascale, amenajând şi zona Litovoi, unde mii de miei vor fi sacrificaţi pentru masa de Paşte a gorjenilor.

Pregătirile de Paşte sunt în toi la nivelul municipiului Târgu-Jiu. Autorităţile locale au trecut la amenajarea zonei unde, în săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale, mii de miei vor fi sacrificaţi şi vânduţi celor care vor să pună pe masa festivă drob, friptură de miel şi alte preparate specifice.
“Aşa cum am obişnuit cetăţenii din municipiul Târgu-Jiu şi pe crescătorii de miei, în săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale organizăm un punct de sacrificare a mieilor. Am vorbit cu Direcţia Sanitar-Veterinară, am obţinut avizul pentru a înfiinţa acest punct de sacrificare miei, care va fi tot zona Litovoi. Zona este aleasă aceeaşi an de an, deoarece avem amenajată o platformă betonată cu un canal de scurgere; pentru a funcţiona acest punct trebuie să facem o împrejmuire opacă, astfel încât cei din exterior să nu vadă ce se petrece în zona de sacrificare. Această platformă va avea două zone, una de sacrificare şi una de prezentare-vânzare. În mod obligatoriu trebuie să fie racordată la apă curentă şi la energie electrică, ambele puncte fiind deja realizate”, a declarat directorul Edilitara Public, Alexandru Zaharia.

zaharia (3)Activitate monitorizată
Activitatea de sacrificare a mieilor ori a iezilor din zona Litovoi va fi atent monitorizată de doi medici veterinari, precum şi de echipe ale Edilitara, atenţie maximă acordându-se resturilor provenite de la mieii sacrificaţi. “Viscerele sunt colectate în containere speciale, pieile rezultate de la miei sunt strânse într-un depozit şi apoi preluate de societăţi abilitate, iar produsele care au un regim special, cum este splina, este colectată separat, congelată şi apoi predată către Protan, fiind considerat un produs toxic. Tot personalul trebuie să fie echipat corespunzător, cu normele de igienă la zi. Când vin cu miei destinaţi sacrificării şi, ulterior, vânzării, crescătorii de animale vor fi controlaţi dacă au documentele care să ateste proprietatea şi sănătatea animalelor. Acestea sunt obţinute de la autoritatea locală şi medicii veterinari. Avem o zonă unde o să ţinem vehiculele cu care crescători vin cu mieii în viaţă. Toţi crescătorii vor achita o taxă de 7,1 lei pe fiecare miel şi ied sacrificat, iar aceşti bani îi încasăm noi, deoarece suportăm costurile”, a mai spus Alexandru Zaharia.
Anul trecut, cu ocazia Paştelui, circa 2.000 de miei au fost sacrificaţi în târgul din zona Litovoi din municipiul Târgu-Jiu. Procedeul de sacrificare va fi şi acum cel cunoscut, prin asomare. “Azi (n.r. ieri) am semnat decizia pentru un electrician care se ocupă de procedura de asomare. Astfel, mielul intră în zona de sacrificare, este asomat, apoi este tăiat, eviscerat, jupuit şi prezentat la vânzare. Noi punem la dispoziţie un cântar de probă, astfel încât cei care cumpără şi au dubii asupra greutăţii mielului, pot face o verificare. Sunt multe societăţi care pun la dispoziţie plase ori saci de folie pentru transportul animalului sacrificat”, a precizat directorul Edilitara Public SA.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here